Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Na Škotskem srečanje Komisije Pravičnost in mir Evropa

Svet | 01.03.2015, 15:52

Glasgow na Škotskem je ta konec tedna gostil srečanje Komisije Pravičnost in mir Evropa, ki združuje več kot 30 nacionalnih komisij. Člani gostujoče so ostalim udeležencem predstavili domače družbene razmere. Srečanje pa je minilo tudi v znamenju multikulturalizma, socialne vključenosti najbolj šibkih družbenih skupin v Evropi, vojne v Ukrajini in prizadevanjih za mir. Udeleženci so ga sklenili s sveto mašo za mir, somaševanje je vodil predsednik škotske Komisije Pravičnost in mir Peter Moran.

Kljub precej dobremu ekonomskemu položaju se tudi Škotska sooča z različnimi težavami. Člani domače komisije so posebej poudarili problem velikega razkoraka med izredno bogatimi in revnimi ljudmi. Prav tako so opozorili na problem sorazmerno težkega dostopa revnih do socialne pomoči, na katero morajo zaradi zapletenih administrativnih ovir čakati tudi več kot eno leto.

Drugi problem, s katerim se sooča Škotska, je povezan z jedrskim orožjem. Velika Britanija velja za jedrsko velesilo in velik del svojega jedrskega arzenala hrani v zalivu Gear Lech v bližini Glasgowa. Kljub temu, da je britanska vlada izrecno dejala, da jedrskega orožja ne želi uporabiti, pa ga ima in ga razvija z zelo jasnim namenom - za zastraševanje potencialnih nasprotnikov. Člani škotske Komisije Pravičnost in mir so v zadnjih tridesetih letih organizirali številne proteste pred to vojaško bazo, tamkajšnja škofovska konferenca je na njihov predlog v uradni izjavi razglasila, da je nemoralna tako uporaba jedrskega orožja kot tudi uporaba tega orožja v zastraševalne namene.

Tretji izziv s katerim se sooča približno katoliška skupnost na Škotskem, ki šteje približno 600.000 ljudi, je povezan z delovanjem posebnega centra za nezakonite pribežnike, ki čakajo na izgon v matične države. Čeprav je smiselno, da se nezakonito naseljene tujce vrne, nastopi velik problem, kadar jim v domačih državah grozi kršenje človekovih pravic in zapor. Prav tako so velik problem otroci imigrantov, rojenih na Škotskem, ki nenadoma zamenjajo šolske klopi za begunski center. Zato so člani tamkajšnje komisije organizirali številne proteste in družbene akcije za vzpostavitev bolj humanih pogojev in pravičnih razmer za tujce.

Velike medijske pozornosti je bil deležen lanski referendum o neodvisnosti Škotske. Udeležba je presegla 80 odstotkov, kar kaže, da je vprašanje odnosa med to regijo in centralno oblastjo v Londonu med prebivalci zelo občutljivo.

Škotska Komisija Pravičnost in mir je pri vseh teh izzivih zainteresirana za svobodo imigrantov, za zaprtje jedrskih vojaških ustanov in zmanjšanje revščine, ima pa deljena mnenja o neodvisnosti Škotske.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.