Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V središču Moskve ustrelili ruskega opozicijskega voditelja Nemcova

Svet | 28.02.2015, 10:28

V Rusiji so tik pred velikim shodom opozicije ubili njenega voditelja Borisa Nemcova. Pozno sinoči so ga med sprehodom v središču Moskve ustrelili neznanci, ki so nato pobegnili. Policija kraj umora še preiskuje in išče osumljene. Predsednik države Vladimir Putin meni, da gre za provokacijo pred protesti, ki so jih organizatorji zdaj odpovedali. Iz sveta se vrstijo številne obsodbe in pozivi k neodvisni preiskavi.

Do napada je prišlo na mostu v neposredni bližini Kremlja. Kaj se je zgodilo, še ni povsem jasno. Po nekaterih navedbah naj bi na Nemcova streljali iz belega avtomobila, ki je nato odpeljal neznanokam. Po drugih naj bi bilo storilcev več in naj bi izstopili iz vozila, ki se je žrtvi približal od zadaj. Preiskovalci so za zdaj sporočili, da je bil umor do potankosti načrtovan. Nemcov naj bi bil s spremljevalko, ki ni ranjena, na poti v svoje stanovanje, ki je nedaleč od prizorišča zločina. Napadalci naj bi bili o njegovih namerah dobro obveščeni. Ustreljen naj bi bil s pištolo, kakršno uporabljajo tako v vojski kot policiji. Šest nabojev, ki so jih našli na prizorišču dogodka naj bi izdelala različna podjetja.

Nemcov, nekdanji podpredsednik vlade v času Borisa Jelcina in oster Putinov kritik, je le nekaj ur pred smrtjo na eni od radijskih postaj Ruse pozival k udeležbi na shodu proti vojni v Ukrajini. Pripravljal naj bi tudi poročilo o vpletenosti svoje države v ta konflikt. Protestov, ki so bili v prestolnici napovedani za jutri, ne bo, so pa organizatorji povabili k žalnemu zborovanju. Ljudje na kraj napada prinašajo cvetje in sveče, aktivisti in številni ostali Rusi se spominu na Nemcova poklanjajo tudi na spletnih družbenih omrežjih.

Umor enega najvidnejših predstavnikov opozicije v 15 letih, odkar je na oblasti Putin, obuja spomin na krvavo utišanje proti Kremlju usmerjene novinarke Ane Politkovske leta 2006.

Predsednik države, tako njegov tiskovni predstavnik, je dogodek obsodil, sumi, da je bil umor naročen kot provokacija pred omenjenim shodom. Preiskavo je prevzel pod svoj nadzor. Možnosti, da bi bil umor lahko poizkus destabilizacije političnih razmer v državi, niso izključili niti preiskovalci. Še en vidni predstavnik opozicije, nekdanji premier v času Putinovega prvega predsedovanja, Mihail Kasjanov, je nasprotno na kraju napada poudaril, da je bil Nemcov ubit, ker je govoril resnico. Njegov odvetnik je medtem povedal, da je Nemcov prek spletnih družbenih omrežij v zadnjem času prejemal grožnje s smrtjo.

Iz sveta so se med prvimi oglasili v Washingtonu. Predsednik ZDA Barack Obama je vlado v Moskvi pozval k hitri, nepristranski in transparentni preiskavi okoliščin dogodka. Da ne gre za nesrečo, je ocenil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Na Twitterju je Nemcova označil za most med Rusijo in Ukrajino. Šokiran in zgrožen je tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, ki je prav tako na Twitterju zapisal, da morajo morilci odgovarjati pred roko pravice. Podobni so bili odzivi zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Federice Mogherini, predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in več voditeljev evropskih držav. Umor obsojata tudi naš premier Miro Cerar in slovensko zunanje ministrstvo. K temeljiti preiskavi je pozvala še organizacija Human Rights Watch.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...