Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Napis za Opčine na tržaškem mestnem avtobusu (foto: slomedia.it)
Napis za Opčine na tržaškem mestnem avtobusu

Dvojezični napisi na tržaških avtobusih

| 27.02.2015, 13:11 Matjaž Merljak

Po dvojezičnih napisih po cestah tržaške in goriške pokrajine, so se te dni na avtobusih tržaškega prevoznega podjetja ACT pojavili prvi dvojezični napisi. Vidni na progah 42 in 44 ter na prečrtani 39. Na portalu Slomedia.it so izrazili upanje, da bodo morda postopoma vidni tudi na drugih progah.

Na progi 42 so lepo vidni napisi Opcine, Repen, Prosek, na progi 44 Ribisko naselje, Nabrezina, Vizovlje. Na progi 39/ pa Nabr. Zup. Nekaj problemov je še s strešicami. Za sedaj ni še ne duha ne sluha za Longero, Conconello in številne druge kraje.

Objavljanje dvojezičnih napisov gre pripisati pritisku in prizadevanjem tržaške pokrajinske uprave, pritisku tržaškega župana Cosolinija na predsednika podjetja Trieste transporti in slovenskih tržaških občinskih svetnikov Švaba in Furlaniča.

Manjšina ob tem izraža skrb ob napovedani ukinitvi pokrajin v Italiji: „Pokrajine, še zlasti v deželah s posebnim statutom, niso nikakor bile odvečni element. Bile so koristna in demokratična protiutež večjim občinam in primeren povezovalni element na teritoriju,“ še piše Slomedia.it.

Tržaški mestni avtobus
Tržaški mestni avtobus z dvojezičnim napisom © slomedia.it

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...