Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Novice iz Melbourna

| 25.02.2015, 11:05 Matjaž Merljak

Že kar pošteno smo zakorakali v to leto, naj si bodi pri delu, počitnicah in tudi šolskih počitnicah. Vse se je vrnilo na vsakdanji tir. Samo ena in najbolj pomembna stvar pa se ni vrnila na stari tir, to je vreme.

Veliko smo slišali ali dnevno poslušali o vremenu na drugi strani poloble: oblačno, hladno, nikakor vreme kot se spodobi za poletni čas. Verjetno so se vse Vaše misli prenesle vse do nas in zdaj pa imamo mi ravno tako - oblačno, hladno, nikakršno poletje, kakršnega smo tudi mi navajeni. Kadar je bilo lepo sončno, je bilo strašno vroče, čez noč se je ohladilo, nazaj za dan ali dva vroče, to je bilo naše poletje. Morska obala je v modro zeleni barvi vsak dan vabila, plaže so bile prazne. Med drugim so bile tu in tam še strašne nevihte, tako nam je ostalo samo še teden dni in jesen bo pred vrati. Upajmo, da nam bo mati narava v času pospravljanja letnih pridelkov postregla s primernim podnebjem.

Tudi na našem avstralskem političnem prizorišču se marsikaj dogaja. Prime Minister Tony Abbott (LB) je v preteklem tednu doživel skorajšnji odstop. Ljudje morajo vedeti, kaj se v parlamentu dogaja. Na dnevnem redu je kot vedno notranja kot zunanja politika, so mamila, prekupčevanje, podkupovanje in še vse za kar mi ne vemo. Zadal si je bolj odprtega sodelovanja, upajmo, da bo delovalo. Avstralija je multikulturna dežela, sestavljena iz 70 jezikovnih skupin in več kot sto dialektov. Vojne na bližnjem vzhodu, vse to se tiče tudi Avstralije, saj so avstralski vojaki tam v veliko pomoč. Tudi ilegalni uvoz s čolni v Avstralijo je popolnoma prepovedan in zaustavljen. Že kar nekaj časa je minilo od kar ni zaslediti beguncev po morju. Še vedno je priseljevanje z letali in tudi z ladjami, vse pod strogo kontrolo.

Kaj pa je novega v slovenski skupnosti, kaj se dogaja? Prvo nedeljo v februarju ali četrto med letom smo v cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda v Kewju praznovali svečnico, katero obhajamo štirideset dni po božiču in že po stari navadi so bile pred oltarjem za vse tudi blagoslovljene sveče. Dobro se še spomnim, da smo doma v Sloveniji vedno na ta dan razdrli božično drevo in tudi jaslice. Danes delamo vse že kar na praznik treh kraljev, razen v cerkvi, kjer se razdere na svečnico.

Takoj zatem na nedeljo 8. februarja, na Prešernov dan, smo se spomnili našega pesnika - velikana dr. Franceta Prešerna, najprvo v cerkvi pri sv. maši in kasneje tudi spodaj v dvorani. V Sonetnem vencu in Krstu pri Savici je Prešern izrazil svojo ljubezen do domovine, v Zdravljici - današnji slovenski himni pa nazdravil slovenskemu svetu. Vedno in za vsako pomembno slavje tudi pri nas »Zdravljica« spominja na mir in prijateljstvo med nami in vsemi narodi.

Prav na to nedeljo je gostoval in nastopal po sv. maši spodaj v dvorani znani pevec Andrej Šifrer. Najprvo smo se vsi poklonili dr. Francetu Prešernu za njegov praznik, istočasno pa se je predstavil Andrej z njegovim dolgoletnim prepevanjem pesmi za kar smo bili vsi navdušeni. Aplavz in spoznanje njegovega petja smo vsi z veseljem spremljali.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
S prijateljico Heleno sva se odločili, da bi z avtobusom organizirali enodnevni izlet ogleda obale s trajektom preko morja do mesta Geelong in na kosilo, dokler je še primerno vreme. Rečeno storjeno! Število potnikov več kot sva si mislili. Pogled na morje in naravo je bil enkraten. Počakali smo na ladjo, katera vožnja čez zaliv je trajala skoraj eno uro. Naužili smo se svežega zraka. Pot z avtobusom nas je vodila do naslednjega večjega mesta in dalje do slovenskega društva »Ivana Cankarja« v Geelong, kjer so nas že čakali dragi prijatelji s slovenskim kosilom in potico za priboljšek. Oglasila se je harmonika, zapeli in še zaplesali smo od veselja, kajti taka ali podobna srečanja postajajo vse bolj redka. Pred leti so bili izgovori: nimamo časa, danes so odgovori nekaj drugega- časa je dovolj, samo moči vsem že počasi popuščajo. Kakorkoli - izlet je bil enkraten, vreme naročeno, družba vesela in vseh 54 turistov zadovoljnih. V poznem popoldnevu smo se vsi srečni in dobre volje vrnili nazaj domov.

Tudi Valentinovo je ne tem kraju sveta zelo opevan praznik. Izložbe po trgovinah nekaj neverjetnega. Kaj danes ljudje vse naredijo za denar ... Trgovine vse v rdeči ljubeči barvi, šopki in posamezne rdeče vrtnice polepšajo tudi trgovske centre. V dnevnih časopisih, strani in strani ljubezenskih verzov vseh sort, tudi smešnih! Ja, lepo je biti mlad, pa nič zato, vsi smo imeli ali imajo priložnost izpovedati svoje misli srca preko oglasov svojim izvoljencem, prijateljem tudi možu ali ženi.

SD Planica je organiziralo pustno zabavo preteklo nedeljo in to kar v popoldanskem času! Na sporedu je bilo najprej ob 12. uri pripravljeno kosilo, zatem je sledilo rajanje vse popoldne. V dvorani se je vrtelo okoli 130 veselih rojakov z glasbeno skupino Žagarji! Pogled na vse to veselje človeka stisne pri srcu. Kaj naj rečem, število resno upada, v srcu Slovenci pa za vedno!

Tudi po ostalih slovenskih društvih se bo veselje nadaljevalo v tem tednu. Vse povsod je enak pogled na število obiska. Mladina se vse manj in manj udejstvuje slovenskih prireditev. Upajmo, da bo čas tisti, ki bo prinesel svoj odgovor naši generaciji. Tu pa tam so družinice, ki se udejstvujejo, z leti se bo morda zgodil kakšen čudež. Upajmo!

Prav v teh dneh je pričakovati velikega strahu v Queenslandu, kjer napovedujejo ogromne vetrove in še večje valove. Upajmo,da ne bo večjega razdejanja.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...