Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kurenti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Kurenti v Clevelandu

Od Kurentovanja do posta

| 22.02.2015, 17:41 Matjaž Merljak

Predpust je za nami in smo v sredo stopili v postni čas, v pripravo na veliko noč. Pustno veselje smo letos ponovno doživeli s Kurentovanjem.

Zima nam ni prizanašala, ko se je odvijala pustna povorka po St. Clair Aveniji. Hud mraz, veter in sneg so preprečili večjo povorko Kurentov in drugih pustnih šem. Toda hrabri ljudje so vseeno vzdržali in Kurentovanje, tretje po vrsti, se je kar zadostno izpeljalo. Čeprav je veter nosil sneg, so Kurenti razveselili ljudi, ki so si prišli to ogledat. Zbiranje povorke je bilo ob cerkvi svetega Vida in tod se je odvila po St. Clair Aveniji do Slovenskega narodnega doma. Ulico je policija za tisti čas zaprla za promet. Pred domom je sledila kratka zabava, a zaradi mraza se je vse hitro premaknilo v dvorano, kjer se je veselje nadaljevalo.

Kurentom je v Clevelandu botrovalo slabo vreme
Kurentom je v Clevelandu botrovalo slabo vreme © Tone Ovsenik

Kurentovanje v Clevelandu 2015
Kurentovanje v Clevelandu 2015 © Tone Ovsenik
Prvo so zaplesali Kurenti in temu je sledil nastop folklorne skupine mladih Kresovcev. V nadaljevanju so igrale za veselo razpoloženje glasbene skupine. V dvorani so imele razne organizacije svoje stojnice, štante z raznimi zanimivostmi. Med njim tudi članice Oltarnega društva svetega Vida so prodajale krofe in tudi Slovenska pristava je imela svoj prostor z raznimi produkti in razstavljena je bila tudi smučarska obleka Tine Maze, ki jo je podarila Pristavi. Na voljo so imeli tudi srečke za srečneža, ki bi to obleko šampionke dobil v nagrado ob žrebanju ki bo ob koncu poletja.

Pustna zabava se je nadaljevala na pustno soboto zvečer v dvorani Marije Vnebozete, kjer so pripravili maškeradni ples. Tudi tu, kot rečeno, nista mraz in sneg zadržala ljudi doma in so prišli v maskah se poveseliti po ljudski šegi na pustovanje. Seveda so bili postreženi z okusno večerjo in veselo pustno glasbo.

 

Na pustni torek je pa odbor, ki skrbi za slovenski kulturni vrt v verigi kulturnih vrtov, pripravil že tradicionalno pustno kosilo v dvorani Marije Vnebozete. Na meniju so bile krvavice, riževe klobase in pečenice in vse, kar gre zraven. Spet je bil obisk množičen in ves izkupiček je namenjen odboru za oskrbo Slovenskega kulturnega vrta.

Folkorna skupina Kres
Folkorna skupina Kres © Tone Ovsenik

Pretekli vikend se je tudi začela Katoliška dobrodelnost, Karitas. Vsako leto ob tem času smo župljani naprošeni darovati po svoji moči, da lahko škofija pomaga ljudem v težavah, bodisi finančnih kakor tudi nezaščitenim od dojenčkov do otrok, našim pohabljenim, ubogim, starim ljudem in še mnogim drugim, ki potrebujejo pomoč. Cilj župnije Marije Vnebovzete je zbrati 23 tisoč dolarjev in župnija svetega Vida naj bi zbrala 33 tisoč. Ti cilji so postavljeni sodeč po uspehu prejšnjih nabirk.

Kristjani smo tudi vabljeni da se pridružimo od 18. februarja do 29. marca molitvi za konec aborcije v naši deželi. Ti molitveni centri so trije v mestu, kjer naj bi se zbirali in molili za pravico življenja.

Danes pa Slovenska šola svetega Vida vabi na malico, takozvani Brunch v dvorani. Postrežba poteka od pol desetih do opoldne, se pravi po rednih darovanih mašah v cerkvi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...