Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
FS Maribor (foto: FS Maribor)
FS Maribor

FS Maribor v Sloveniji

| 20.02.2015, 11:24 Matjaž Merljak

V Slovenijo so prišli člani Folklorne skupine Maribor iz Buenos Airesa oz. njegovega severnega predela Karapačaj. To so potomci slovenskih izseljencev, ki so prišli v Argentino pred več desetletji. S plesi želijo slovenskemu občinstvu pokazati, da je tamkajšnja skupnost še živa in v polni meri ohranja tradicijo.

Voditeljica Ani Senovršnik je za Radio Ognjišče povedala, da so zelo veseli in ponosni, da je prišlo do tega nastopa, ki so si ga želeli že dlje časa, nanj pa se intenzivno pripravljajo zadnje leto. Tako so bile tudi vaje v tem času intenzivne.

Vadijo v slovenskem domu Karapačaj, ki ima približno 300 članov. Tam vsi živijo, hodijo k nedeljskim svetim mašam, so hodili v šolo in jo zdaj obiskujejo tudi njihovi otroci. Ena od plesalk pa se na vsake vaje pripelje iz dve uri oddaljenega Bernala.

Skupina je nastala pred dobrimi 20-imi leti. V domu se je plesalo že prej, leta 1994 pa so se organizirali v folklorno skupino. Ker večina tamkajšnjih Slovencev prihaja s Štajerske, so si nadeli ime Maribor.

Trije člani sedanje zasedbe plešejo že od leta 1994: poleg Ani Senovršnik še Maks Skarlovnik in Marjana Pirc Ahlin. Ostali pripadajo drugemu in tretjemu rodu. Prišli so skoraj vsi člani, le ena je morala zaradi bolezni ostati doma. Pričakovanja so velika, tudi zato, ker so trije člani skupine prvič v Sloveniji.

FS Maribor splet štajerskih plesov
FS Maribor splet štajerskih plesov © Matjaž Merljak

FS Maribor argentinski plesi
FS Maribor argentinski plesi © Matjaž Merljak
Njihovo poslanstvo je nastopanje na različnih prireditvah v domu v Karapačaju in pred argentinskim občinstvom. Skozi plese prikazujejo slovensko kulturo in navade. Na leto imajo približno petnajst nastopov. Gostovali so tudi izven Buenos Airesa (v Cordobi, Menodzi, Santa Feju in Rio Nergo) ter pri rojakih v sosednjem Urugvaju.

Repertoar obsega od belokranjskih, prekmurskih, dolenjskih, štajerskih, ljubljanskih, koroških, porabskih do gorenjskih plesov ter plese ostalih slovenskih pokrajin. Na gostovanju v Sloveniji se predstavljajo z gorenjskimi in štajerskimi plesi, posebej za to priložnost so se naučili tudi argentinskih plesov. Noše so se izdelali sami. Vir gradiva za učenje so filmčki na internetu, povezani so tudi s Folklorno skupino Marolt.

FS Maribor iz spleta gorenjskih plesov
FS Maribor iz spleta gorenjskih plesov © Matjaž Merljak

Ob 20-letnici so novembra 2014 dobili priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za neprecenljiv doprinos k ohranjanju slovenske kulture po svetu.

NASTOPI FOLKLORNE SKUPINE MARIBOR

-sreda, 18. februar 2015, ob 14.30 v Avsenikovi gostilni “Pri Jožovcu” v Begunjah na Gorenjskem

-četrtek, 19. februar 2015, ob 20.00 v župnijski dvorani v Dravljah v Ljubljani

-petek, 20. februar 2015, ob 18.30 v kulturnem domu na Gornjem Seniku v Porabju

-sobota, 21. februar 2015, ob 18.00 v kulturnem domu v Veržeju

-nedelja, 22. februar 2015, ob 18.00 v Dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu

-ponedeljek, 23. februar 2015, ob 18.00 v KD Ivana Cankarja v Šentjoštu

-torek, 24. februar 2015, ob 18.00 v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu

-sreda, 25. februar 2015, ob 18.00 v KD Ivana Cankarja, Jurovski dol

-četrtek, 26. februar 2015, ob 18.00 v Domu kulture v Velenju

-petek, 27. februar 2015, ob 19.00 v Domu krajanov v Adlešičih

-sobota, 28. februar 2015, ob 20.00 v Kulturnem domu Stična

Lepo vabljeni!

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...