Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Režiser Andrej Košak na Prešernovem dnevu v Skopju (foto: Slovenski center Skopje)
Režiser Andrej Košak na Prešernovem dnevu v Skopju

Slovenska kultura v Makedoniji

| 19.02.2015, 12:14 Matjaž Merljak

Slovenski center iz Skopja v Makedoniji v tem mesecu, ko obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, organizira Mesec slovenske kulture.

V soboto, 7. februarja 2015, so v Kinoteki Makedonije v Skopju pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Roko pri organizaciji sta podali slovensko veleposlaništvo v Makedoniji in Kinoteka Makedonije. Kot nam je sporočil predsednik Slovenskega centra Skopje Sašo Stojkovski, so ob tej priložnosti predstavili celovečerni igrani film Outsider, znanega slovenskega režiserja Andreja Košaka, ki je prejel več mednarodnih nagrad in bil slovenski predstavnik za tujejezičnega Oskarja. Po projekciji je bil pogovor z režiserjem in sledila je manjša pogostitev.

Gostje na projekciji filma Outsider
Gostje na projekciji filma Outsider © Slovenski center Skopje

Naslednji dogodek so načrtovali za ta ponedeljek, 16. februarja, ko naj bi na filološki fakulteti Blaže Koneski Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju pripravili projekcijo dokumentarnega filma o Primožu Trubarju. Zaradi študentskih protestov v Skopju so morali projekcijo prestaviti, novi datum še ni znan.

Pozdrav veleposlanika v Makedoniji Branka Rakovca
Pozdrav veleposlanika v Makedoniji Branka Rakovca © Slovenski center Skopje

Tretji dogodek pa bo v četrtek, 26. februarja 2015, ko bo v gimnaziji Josip Broz v Skopju projekcija dokumentarnega filma o Francetu Prešernu. Slovenski center Skopje pri tem sodeluje z dopolnilnim poukom slovenskega jezika in kulture v Skopju.

Vlatko Stefanovski na prireditvi Slovenskega centra Skopje
Vlatko Stefanovski na prireditvi Slovenskega centra Skopje © Slovenski center Skopje

Mesec slovenske kulture v Republiki Makedoniji je v organizaciji Slovenskega centra - Skopje in ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.