Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prešernov dan v Varaždinu in nastop KPD Bazovica (foto: SKD Nagelj)
Prešernov dan v Varaždinu in nastop KPD Bazovica

Prešernov dan v Varaždinu

| 12.02.2015, 11:37 Matjaž Merljak

Okoli dneva Prešernove smrti 8. februarja, ki je slovenski kulturni praznik, potekajo številne proslave med Slovenci v zamejstvu. Osrednja proslava Slovencev na Koroškem je bila v četrtek, 5. februarja 2015, v velikem javnem studiu celovške radijske hiše ORF, osrednja Prešernova proslava Slovencev v FJK pa je bila na odru Kulturnega doma v Trstu v nedeljo, 8. februarja 2015. Slovenci na Hrvaškem pa so praznovali v Varaždinu.

Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ je v nedeljo, 8. februarja 2015, v dvorani Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Varaždinu organiziralo praznovanje Prešernovega dne. Letošnjem praznovanju nacionalnega praznika Republike Slovenije, posvečenega največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu, so bili navzočili številni gostje in povabljenci, ki so si na začetku v gledališčnem preddverju lahko ogledali razstavo fotografij „Moja Slovenija 2“ Kulturno prosvetnega društva Bazovica iz Reke.

Fotografska razstava KPD Bazovica
Fotografska razstava KPD Bazovica © SKD Nagelj

V nadaljevanju programa v gledališču HNK so nastopili ženska in moška klapa Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, mešani pevski zbori in folklorne skupine iz Reke in Zagreba, ansambel Sudar Percussion iz Zagreba, Hrvaško kulturno društvo Pomurje in mladinska igralska skupina SKD Nagelj iz Varaždina.

Praznovanje se je zaključilo v večernih urah v Študentskem centru Varaždin s predstavitvijo in degustacijo tradicionalnih slovenskih jedi, ki jih pripravljajo Slovenci iz Pulja.

Gostje v Varaždinu
Gostje v Varaždinu © SKD Nagelj

Letošnja prireditev Prešernovega dneva je bila posebno slovesna, saj je Slovensko kulturno društvo Nagelj organiziralo proslavo Prešernovega dne v okviru evropskega projekta 3M Mura-Media-Minority. V njem društvo projektni partner od januarja leta 2014. Pred nastopom slovenskih in hrvaških društev v gledališču so obiskovalci lahko slišali vse o projektu 3M Mura-Media-Minority, ki ga sofinancira Evropska unija ter o slovenski narodni manjšini na Hrvaškem in o hrvaških kulturnih društvih v Sloveniji.

Občinstvo na prireditvi v Varaždinu
Občinstvo na prireditvi v Varaždinu © SKD Nagelj

Osnovni cilj projekta 3M Mura-Media- Minority je spodbujati in zagotavljati podporo izmenjav v kulturnih in socialnih temah in območjih za izboljšanje kakovosti vsakodnevnega življenja, storitev in izmenjavo informacij na slovenskem in hrvaškem območju reke Mure ter širše.

SKD Nagelj je s projektno idejo Barbare Antolić Vupore partner v projektu od januarja leta 2014. Projekt je pripravi Urad EU iz Reke, podprli so ga tudi predsedniki Igor Šerdoner in Martina Lesjak. Projekt so simbolno podprli Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Zveza slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem. Govorila sta Rudi Merljak in Darko Šonc. Poleg njih so o projektu in posebno o kakovostnem odnosu Varaždinske županije in okoliških področjih Republike Hrvaške do slovenske narodne manjšine govorili namestnik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, predsednik Mestnega sveta Varaždin, Josip Hehet, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Rudi Merljak, prvi predsednik SKD-a Nagelj, Marijan Husak, voditeljice 3M projekta Ana Županić in Tatjana Novak.

Ansambel Sudar v Varaždinu
Ansambel Sudar v Varaždinu © SKD Nagelj

O slovenski nacionalni manjšini na Hrvaškem so govorili predsednica Sveta slovenske nacionalne manjšine Varaždinske županije in predsednica Hrvaško-slovenskega društva prijateljstva, Barbara Antolić Vupora, ki predstavlja problematiko Slovencev na Hrvaškem v Svetu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu kakor tudi Darko Šonc, predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem in predsednik Kulturnega prosvetnega društva Slovenski dom, predsednik Kulturnega prosvetnega društva Bazovica iz Reke, Zvonimir Stipetić, predsednica Slovenskega kulturnega društva Istra, Pulj, Klaudija Velimirović. Đanino Kutnjak, predsednik Zveze hrvaških kulturnih društev v Sloveniji in predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje je predstavil delovanje društev.

Zbor KPD Slovenski dom Zagreb
Zbor KPD Slovenski dom Zagreb © SKD Nagelj

Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ je bilo ustanovljeno leta 2007, njegovih sto članov pa je doslej organiziralo številne kulturne dogodke ter na ta način poskusilo ohraniti kulturno dediščino in identiteto. Vsem udeležencem praznovanja v HNK Varaždin so člani SKD „Nagelj“ podarili nageljne, rožo, po kateri je društvo poimenovano.

Tatjana Novak, SKD Nagelj, Varaždin

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...