Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kulturni praznik v Trstu (foto: slomedia.it)
Kulturni praznik v Trstu

Skupaj zmoremo

| 09.02.2015, 11:48 Matjaž Merljak

V organizaciji Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in pod pokroviteljstvom Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturne gospodarske zveze je včeraj v Trstu potekala osrednja Prešernova proslava Slovencev v Italiji. Nagrado za življenjsko delo na kulturnem področju je prejel slovenski duhovnik v Škednju, monsignor Dušan Jakomin.

Kot piše portal Slomedia.it, je bila dvorana Kulturnega doma premajhna za vse, ki so si zanimiv program želeli ogledati, številni so ga tako spremljali pred velikima ekranoma. Med gosti so bili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, nekdanji olimpijec Miro Cerar, poslanka Tamara Blažina, podpredsednik deželnega sveta in deželni svetnik SSk Igor Gabrovec, deželni svetnik DS Stefano Ukmar, generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš in konzulka Eliška Kernič Žmavc.

Gostje na kulturnem prazniku
Gostje na kulturnem prazniku © slomedia.it

Nastopajoči so v slabih dveh urah prikazali zgodovinski razvoj zamejskega športa, njegovo poslanstvo, razmišljali o odnosu med športom in kulturo, poudarjali pomen složnosti in enotnosti z vodilnim geslom "skupaj zmoremo", ki bi moral po zgledu športa obveljati tudi na ostalih področjih in v navadnem manjšinskem življenju. Na odru se je zvrstilo več kot 130 mladih, predvsem športnikov.

Gimnastika
Gimnastika © slomedia.it

Gledalci so ob koncu briljantne in kvalitetne - tudi dokaj nenavadne in originalne - predstave z navdušenim ploskanjem nagradili nastopajoče ter prireditelje in s pohvalnimi besedami zapuščali dvorano. V odlični režiji Jasmin Kovic in ključnim doprinosom Evgena Bana ter nekaterih nadarjenih mladih interpretov, v prvi vrsti mislimo na Patrizio Jurinčič, Mairim Cheber in na Ilijo Ota, se je na odru zvrstilo več glasbenih dogodkov in recitacij, ob prikazu nekaterih najpomembnejših športnih panog med Slovenci v Italiji in ob video-pozdravu ter napotkih Borisa Pahorja in Franka Drašiča ter predstavnikov mlajših generacij.

Košarka
Košarka © slomedia.it

Predstava je bila tekoča in vseskozi zanimiva, bogata v gibih, zvokih, barvah in harmonijah. Petje ob glasbeni spremljavi je navdušilo publiko, ki je mnogokrat bučno spremljala izvajalce. Zaključila pa se je v odličnem počutju in skorajšnji evforiji.

Plavanje
Plavanje © slomedia.it

Nazadnje je bila na sporedu še podelitev nagrad posamezikom, ki so se najbolj odlikovali v minulem letu na kulturnem področju. Za življenjsko delo jo je prejel duhovnik in škedenjski kaplan, glasbenik, časnikar, etnograf in vsestrancki kulturni delavec Dušan Jakomin - zanj jo je dvignil Igor Stopar. Nagradi za odmevne dosežke na kulturnem področju pa sta prejela mlada glasbenika Martina in Marko Feri.

Msgr. Dušan Jakomin, duhovnik v tržaškem predmestju Škedenj, je januarja letos praznoval 90. rojstni dan, lani pa 65-letnico mašništva in sodi v tisto generacijo primorskih Slovencev, ki je na lastni koži izkusila družbeno-politične spremembe 20. stoletja: fašistične raznarodovalne težnje, težo nacistične okupacije in težave komunistične ureditve. Življenjsko pot je opisal tudi v nedavno izdani knjigi Od petrolejke do iPada - Pričevanje primorskega duhovnika (Založba Ognjišče, Koper, 2014).

Minister Žmavc je odprl razstavo
Minister Žmavc je odprl razstavo © slomedia.it

Ob tej priložnosti je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v prvem nadstropju pripravil tudi razstavo o nastajajočem Tržaškem knjižnem središču, ki naj bi v polnem zaživelo še pred poletjem. Razstavo je odprl minister Gorazd Žmavc ob zaključku prireditve.

Minister je v svojem nagovoru izpostavil, da je "tudi zgodba o Tržaškem knjižnem središču pravzaprav zgodba o sodelovanju kulture, gospodarstva, knjige, slovenske ustvarjalnosti, predvsem pa zgodba o sodelovanju ljudi z drugačnimi pogledi, vendar podobnimi cilji. Skupaj zmoremo je tudi slogan zgodbe, ki nastaja na Trgu Oberdan.

Da različnost bogati, se dokazuje pri nastajanju Tržaškega knjižnega središča – zaradi vključevanja različnih idej postaja ta projekt izjemno širok, z bogatim naborom dejavnosti, ki jih bo nudilo središče – Tržaško knjižno središče bo demokratična ustanova, odprta za različne poglede slovenske skupnosti pa tudi sodelovanje s kulturo večinskega italijanskega prebivalstva, predvsem pa bo dodana vrednost mestu Trst."

Minister je vsem, ki se trudijo za to, da bo središče kmalu odprlo svoja vrata starim in novim obiskovalcem, zaželel, "da bi vedno videli tisto, kar vas povezuje. Tržaško knjižno središče na tako pomembni lokaciji sredi mesta mora tako postati stičišče vsega slovenstva – kulture, gospodarstva, turizma, šolstva - povezati mora zamejski prostor z matično domovino, vključevati mora vse organizacije slovenske skupnosti, biti mora prostor dialoga, kreativnosti in druženja,“ so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Razstava v Trstu
Razstava v Trstu © slomedia.it

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...