Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Logo KPK (foto: kpk-rs.si)
Logo KPK

Odprava dela poročila protikorupcijske komisije še naprej odmeva

Slovenija | 28.02.2015, 12:55

V Sloveniji se še naprej vrstijo odzivi na odločitev vrhovnega sodišča o odpravi dela poročila protikorupcijske komisije, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janše in zaradi katerega je pred dvema letoma padla njegova vlada. Po mnenju Zbora za republiko je odločitev vrhovnega sodišča pokazala, da je bila izdaja tega dokumenta politično motivirana, zato zahteva reakcijo državnega vrha. K prevzemu odgovornosti pozivajo tudi v Društvu Evropska Slovenija.

V Zboru za republiko so prepričani, da odločitev vrhovnega sodišča jasno potrjuje, da je prejšnje vodstvo protikorupcijske komisije s svojim ravnanjem kršilo z ustavo zagotovljene človekove pravice. Dodajajo tudi, da je bil ta državni organ zlorabljen za zrušitev Janševe vlade. Ker takratni predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič v aktualni vladi zaseda mesto pravosodnega ministra, v Zboru za republiko pozivajo premierja Mira Cerarja, naj predlaga njegovo razrešitev. Odzvali so se tudi na nekatera mnenja, da vrhovno sodišče ob razveljaviti poročila ni oporekalo njegovi vsebini. Kot pojasnjujejo, so takšne trditve pravno in etično zavržne, saj so ugotovitve dokumenta zdaj odpravljene in ne obstajajo, na njih se tako ne more sklicevati nihče.

Ob različnih interpretacijah pomena sklepa vrhovnega sodišča tudi v društvu Evropska Slovenija opozarjajo na neizpodbitni pravni dejstvi. Tako kot v Zboru za republiko poudarjajo, da o utemeljenosti ali neutemeljenosti vsebine poročila ni mogoče govoriti, ker ne obstaja več. Tudi v društvu Evropska Slovenija dodajajo, da je takratni senat protikorupcijske komisije kršil ustavne pravice stranke v postopku pred seboj. Menijo še, da pravosodni minister ne more biti nihče, ki je pri opravljanju svoje predhodne funkcije kršil ustavo. Zato pričakujejo, da bo Klemenčič znal prevzeti odgovornost, k temu pozivajo tudi Cerarja. Ta je sporočil, da bosta imela sestanek najverjetneje že v ponedeljek.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.