Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Merjenje vročine (foto: Ingimage)
Merjenje vročine

V Sloveniji letos zabeležili osem primerov ošpic

Zdravstvo | 28.02.2015, 09:00 Rok Mihevc

Nacionalni inštitut za javno zdravje letos ni zabeležil izbruhov ošpic, so pa zabeležili osem primerov okužbe s to boleznijo. V eni od bolnišnic v Berlinu je zaradi ošpic v sredo umrl 18-mesečni deček, potem ko so v začetku februarja v Nemčiji imeli hud izbruh te bolezni. Tako hudega poteka bolezni pri nas niso zaznali že dolgo.

V minulih dneh so na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obravnavali dva predšolska otroka, okužena z ošpicami. Po zakonu so vsak primer nalezljive bolezni v roku nekaj ur dolžni prijaviti Nacionalnemu inštitutu, kjer nato preverijo, s kom vse je bil okuženi v stiku ter tako iščejo morebitne okužene. V tem primeru so stopili v stik z družinami otrok iz vrtca, ki ga otroka obiskujeta, pa tudi z vsemi osebami, ki so bile istega dne na infekcijski kliniki, je pojasnila zdravnica na infekcijski kliniki Tatjana Mrvič. Poudarja, da so ošpice bolezen, ki se širi po zraku in tudi če je bolnik v drugem prostoru, je še vedno možnost prenosa okužbe. Predšolski otroci so sicer enkrat cepljeni in tako zaščiteni, a več časa kot je minilo od prvega cepljenja, slabša je zaščita.

Prav zato po programu vsi slovenski otroci pred šestim letom starosti dobijo še obnovitveno dozo cepiva. A na ponovno cepljenje ne kličejo le otrok, ampak tudi odrasle poudarja Mrvičeva, saj so v preteklosti v določenem obdobju proti ošpicam cepili le z eno dozo cepiva, zato mnogi odrasli niso več ustrezno zaščiteni.

Ošpice so sicer v Sloveniji veljale za iztrebljene do leta 2009, ko so se začele spet pojavljati. Od lani je primerov veliko več, podobno kot drugod po svetu. Mrvičeva vnovičnemu pojavljanju že skoraj iztrebljene bolezni pripisuje zniževanju precepljenosti populacije. Vedno več je namreč staršev, ki se ne odločijo cepiti svojih otrok.

Ob zadnjem izbruhu ošpic pri nas konec lanskega leta, povezanem z mednarodno razstavo psov v Šempetru pri Gorici, se je okužilo več kot 40 ljudi. Med obolelimi so bili večinoma odrasli, pa tudi pet otrok, starih od šest mesecev do enajst let. Ti otroci niso bili cepljeni proti ošpicam, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu. Zadnji smrtni primer so v Sloveniji zabeležili leta 1994.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega kožnega izpuščaja. Ta se pojavi na obrazu, se nato razširi po telesu in traja štiri do sedem dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je razmeroma redek. Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje, še dodajajo na Nacionalnem inštitutu.

Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...