Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Katoliški pedagogi za ohranitev družine

Slovenija | 25.02.2015, 09:33 Marjana Debevec

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije so izrazili nasprotovanje načrtovanim spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na predlog sprememb se je v minulih dneh že odzval Svet katoliških laikov Slovenije, katerega del je tudi omenjeno društvo. Poudarili so, da izjavo v celoti podpirajo.

Vsakodnevno delo učiteljev, vzgojiteljev in katehetov z otroki jih potrjuje v prepričanju, da je za zdrav, miren in uspešen otrokov razvoj nujna mirna in ustaljena družina, so zapisali v izjavi za javnost. „Družba, v kateri živimo, v družine vnaša veliko nemira, kar se odraža na otrocih in mladostnikih kot nesposobnost koncentracije in zbranega dela. Pri mladih iz drugače urejenih ali neurejenih družin je teh pojavov še več. Če kot družba želimo izobraževati in vzgajati mlade v zdrave, kritične in svobodno misleče osebnosti, jim moramo to omogočiti najprej v osnovni celici – družini“, je povedala Helena Kregar iz Društva katoliških pedagogov Slovenije.

Redefinicija zakonske zveze, teorija spola in vse predvidljive in nepredvidljive posledice sprememb, ki bi jih vpeljala predlagana novela zakona, bosta sedanjo negotovost mladih na tem področju tako povečala, da se bomo še bolj oddaljili od osnovnega cilja družbe: omogočiti mladim zdrav psihosocialni in intelektualni razvoj in si zagotoviti odgovorne, v blaginjo celotne slovenske družbe usmerjene osebnosti odraslih ljudi, so prepričani katoliški pedagogi“, je še dodala Kregarjeva.

Od predlagatelja sprememb, Združene levice, od Odbora državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in tudi od predsednika vlade, Mira Cerarja, pričakujejo, da se v tem kritičnem času posvetijo resnično pomembnim dejavnostim za kvaliteten razvoj naše družbe, da spoštujejo voljo volivk in volivcev, ki smo že v letu 2012 jasno zavrnili sporni Družinski zakonik ter da s hitrimi in nedomišljenimi spremembami ne vnašajo novih delitev v že tako razdvojeno slovensko družbo. „Vse, kar se dobrega ali slabega dogaja v družbi, se namreč odraža v življenju in delu mladih v šoli“.

Zato predlagane spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v DKPS odločno zavračajo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...