Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: SDS želi več domoljublja v izobraževanju

Slovenija | 24.02.2015, 17:08 Rok Mihevc

SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uvaja domoljubno vzgojo od vrtca do zaključka srednje šole. Novela prav tako udejanja odločbo ustavnega sodišča iz decembra 2014 glede financiranja javno veljavnih programov v zasebnih šolah.

Spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja iz leta 2007 so v zakon, kot je na novinarski konferenci povedala poslanka SDS Jelka Godec, vnesle rešitve o razvijanju zavesti o državni pripadnosti in nacionalni identiteti ter vedenja o zgodovini Slovenije in njeni kulturi.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so po navedbah Godčeve dolžni razvijati zavest o državni pripadnosti in nacionalni identiteti, a praksa kaže, da se v nekaterih okoljih domoljubje ustavi v formalnostih in je omejeno. V SDS ocenjujejo, da bi bilo treba bolj poglobljeno pristopiti k tematiki domoljubja in jo vpeti v življenje šole na vseh področjih. "Nenazadnje so nas na to opozorili tudi dijaki, ki so sodelovali na novembrski konferenci o participaciji otrok in mladostnikov v izobraževalnem procesu v državnem zboru," pravi Godčeva. Dodaja, da zato v spremembah zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja predlagajo dodatno določilo, ki uvaja domoljubno vzgojo v kurikule od vrtca do zaključka srednje šole.

Naslednja sprememba pa se nanaša na odločbo ustavnega sodišča s 4. decembra 2014, ki določa, da je financiranje javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja v zasebnih šolah v neskladju z ustavo. "V spremembah zakona predlagamo nediskriminatorno financiranje zasebnih šol, zato se spreminja 86. člen, ki se glasi, da se zasebni osnovni šoli za izvedbo javno veljavnega programa šoloobveznih otrok zagotavlja 100-odstotno financiranje, medtem ko jim ne pripadajo sredstva za naložbe, investicijsko vzdrževanje in opremo," pojasnjuje Godčeva.

Zasebni glasbeni šoli, gimnaziji in poklicni strokovni ter tehnični šoli bi se za izvedbo javno veljavnega programa zagotovilo 85 odstotkov javnih sredstev, po besedah Godčeve še predvideva njihov predlog.

 

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...