Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

V rebalansu še manj sredstev za policijo

Politika | 24.02.2015, 13:07 Petra Stopar

Nedavno sprejet rebalans letošnjega proračuna znižuje že tako majhna proračunska sredstva za Policijo. Na ministrstvu za notranje zadeve opozarjajo, da bo dodatno znižanje poslabšalo pogoje za normalno operativno delo, kar bo negativno vplivalo na varnost državljanov. Premier Miro Cerar pa zagotavlja, da bo poskrbljeno za vse državotvorne resorje.

Kot poroča Delo, vlada v rebalansu državnega proračuna Policiji letos namenja 257 milijonov evrov, kar je za 15 milijonov evrov manj, kot je znašala njena lanska poraba.

Po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar kljub njenim resnim opozorilom in sklepom parlamentarnega odbora za notranje zadeve za težko finančno stanje v policiji ni bilo posluha. „In to ne glede na dejstvo, da je policija eden izmed ključnih gradnikov pravne države. Zahteve za dodatna sredstva smo na ministrstvu za finance že naslovili, s tem bomo nadaljevali tudi v bodoče. Prav tako pričakujem prioritetno obravnavo tega vprašanja na strani ministrstva za finance,“ je dejala ministrica. Kot je dodala, je notranje ministrstvo tudi dobilo zavezo tako finančnega ministra Dušana Mramorja kot premirja Cerarja.

Slednji je tudi pred mediji povedal, da „marsikje primanjkuje denarja“, a zagotovil, da ga bodo „razporejali tako, da bomo poskrbeli za vse tiste, ki ga najbolj nujno potrebujejo, in za to, da bo država nemoteno funkcionirala“. Ministrica ob tem še opozarja, „da nadaljnja racionalizacija v policiji ni možna“. Za Delo je opozorila predvsem na dotrajane delovne prostore in vozni park, staro opremo in velik kadrovski primanjkljaj.

Na nevzdržne razmere opozarjata tudi oba sindikata. V Sindikatu policistov Slovenije ocenjujejo, da bo denarja zmanjkalo za tako osnovne stvari, da bi se morali vsi zamisliti. Med temi zadevami predsednik sindikata Zoran Petrovič našteva zamenjavo uniform, čelad, jopičev in podobne opreme. Zmanjkalo bo tudi sredstev za vzdrževanje sistema zvez Tetra, izvajanje nujne helikopterske medicinske pomoči, ogrožen je policijski program za varovanje zaščitenih prič, prav tako ni predvidenega denarja za zamenjavo dotrajanih vozil. Policijsko vozilo je v povprečju staro devet let in ima prevoženih med 350.000 in 400.000 kilometrov. Vsaj nekaj pa bo, tudi po navedbah Dela, uresničeno, in sicer gradnja Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki naj bi bila končana do poletja.

 

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...