Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenski vojaki (foto: nn)
Slovenski vojaki

V Poljčah Natov center odličnosti za gorsko bojevanje

Slovenija | 24.02.2015, 09:17

V Poljčah na Gorenjskem bo marca začel delovati Natov center odličnosti za gorsko bojevanje. Prva mednarodna vojaška organizacija na slovenskem ozemlju pomeni priznanje za slovensko gorništvo in vojsko ter priložnost za slovensko gospodarstvo.

Nato ima že 20 centrov odličnosti za različna področja. Bogate tradicije in izkušnje slovenskih vojakov gornikov so vodile zavezništvo, da je Sloveniji že ob vstopu ponudilo oblikovanje centra za gorsko bojevanje. Razvoj veščin gorskega bojevanja je namreč ena temeljnih dejavnosti naše vojske že od njenega nastanka naprej. Leta 1996 je ustanovila gorsko šolo, kjer se je posvečala predvsem tečajnikom. Center, ki bo uradno ustanovljen 25. marca, bo, nasprotno, bolj usmerjen v pripravo gradiv, standardnih postopkov in konceptov ter raziskave. V njem bo delovalo 32 ljudi. "Pričakuje se, da bo Slovenija znala usmeriti napore v pripravo doktrine gorskega bojevanja za zvezo Nato. To je zelo zahtevna naloga in naš srednjeročni načrt," pojasnjuje direktor centra Boštjan Blaznik. Računa, da bo doktrina izdelana leta 2018.

Pomembno bo nadaljnje sodelovanje med vojaki, alpinisti in planinci. "Nenazadnje v Planinski zvezi Slovenije opravljamo številne programe usposabljanja, od osnovnošolskih vrst ter mladinskih in vodniških usposabljanj do vrhunskega alpinizma," našteva podpredsednik zveze Miro Eržen. Kot dodaja, je zveza vpeta tudi v mednarodne ustanove, kjer nastajajo programi, predpisi in spoznanja o razvoju tehnične opreme in tudi pravilih obnašanja v gorah. "V prenašanju teh doktrin, teh spoznanj, ki nastajajo v mednarodnih organizacijah, lahko tudi ta center odličnosti najde vsebinske zadeve, ki jih vgradi v programe in dokumente za širšo uporabo znotraj Nata."

V center v Poljčah bodo za zdaj poleg Slovenije vključene še Avstrija, Hrvaška, Italija in Nemčija. Proračun, namenjen programu dela, znaša 414 tisoč evrov na leto.

Že v preteklosti je Slovenska vojska na področju gorniškega usposabljanja testirala različno opremo za težje razmere. Kot standard v Natu bi lahko na primer postavili zložljive smuči, za katere je Elan že oddal vlogo za zaščito patenta. Odprle bi se torej lahko tudi različne priložnosti za naša podjetja.

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...