Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Janša pričakuje Klemenčičev odstop, o pravnih ukrepih bo še premislil

Slovenija | 26.02.2015, 16:54

Predsednik SDS Janez Janša bo po odločitvi vrhovnega sodišča, da odpravi poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša nanj, še razmislil o pravnih ukrepih zoper nekdanji senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Pričakuje pa, da bo nekdanji predsednik KPK odstopil s sedanjega položaja pravosodnega ministra.

Posledice, ki jih je povzročilo to poročilo, pa so nepopravljive, meni predsednik SDS, ki je bil v času objave zanj obremenilnega poročila predsednik vlade.

Med posledice, ki jih je prinesla objava poročila, je Janša prištel zrušenje vlade in ustavitev reform, politično nestabilnost in dražje zadolževanje, odložitev in podražitev sanacije bank, pridobivanje časa za zakrivanje odgovornosti za stomilijonske kraje iz slovenskih bank, zaustavitev privatizacijskih procesov ter ohranitev monopolov za vladanje iz ozadij.

Kljub temu, da je sodišče poročilo odpravilo, je Janša nad ravnanjem sodišč v tem primeru razočaran. "Vse institucije, ki so obravnavale naše pritožbe, so dejale, da je treba zadevo obravnavati absolutno prednostno. Ta absolutna prednostna obravnava pa je trajala več kot dve leti, v tem času so nastale nepopravljive posledice," je dejal.

Slovensko sodstvo je tako po Janševem mnenju dokazalo, "da ravna v nasprotju s temeljnimi načeli prava". "Od rimskega prava naprej velja rek, da pravica, ki je odložena, je pravica, ki je odrečena. Nič ti ne pomaga, če je po pravici razsojeno potem, ko več ni mogoče popraviti posledic," je dejal.

Po njegovih besedah tudi sicer obstajajo dokazi, da je vrhovno sodišče odločanje o zadevi "zavleklo preko vseh mer".

Posledice poročila v tem primeru po Janševih besedah niso bile samo politične, pač pa sta na njegovi podlagi stekli tudi policijska in sodna preiskava. V poročilu je bilo namreč zapisano, da je Janša svoja zemljišča v Trenti leta 2005 prodal za nekajkrat višjo ceno od dejanske, pri čemer naj bi pridobil korist na račun zasebnega podjetja.

V zvezi s tem je bilo po Janševih besedah pred dnevi izdano poročilo sodnega cenilca, ki pa da je ugotovil, da so bila zemljišča leta 2005 vredna 110.000 evrov, kar je po besedah Janše desetkrat več, kot je trdila KPK. Na poročilo je Janša sicer, kot je povedal, še podal pripombe, saj naj bi bila ocenjena zgolj dva od treh objektov, ki ležijo na parcelah.

V zvezi s poročilom je Janša na novinarski konferenci dejal še, da je bil senat KPK ob predstavitvi poročila poln bombastičnih besed, "ko pa se je kmalu začelo vse skupaj sesipati v prah, pa so kolektivno odstopili iz razlogov, ki jih niso znali pojasniti". Današnji dan je po njegovih besedah dokončno pojasnil motiv za odstop tega senata, kar se je zgodilo konec novembra 2013.

Spomnil je tudi, da je Klemenčič nekatere, ki so poročilo kritizirali, ovadil državnemu tožilstvu, ki je zoper njih uvedlo predkazenske postopke, med drugim zoper nekdanjega predsednika DZ iz vrst SDS Franceta Cukjatija in teologa Ivana Štuheca.

Po današnjem poročanju Reporterja je Okrožno sodišče v Mariboru pred kratkim zavrglo zahtevi tožilstva, da v primerih obeh uvede sodno preiskavo. Da je prejel takšen sklep, je na novinarski konferenci potrdil tudi Cukjati.

Janšo so na novinarski konferenci spremljali še drugi vidni člani SDS - Jože Tanko (tudi vodja poslanske skupine SDS), Zvone Černač in Vinko Gorenak. Vprašali so se predvsem, kako je lahko Goran Klemenčič danes pravosodni minister, zanimalo jih je, kaj bo v povezavi s tem storila vlada, in se pridružili Janši pri pozivu k odstopu Klemenčiča. Gorenak je menil tudi, da so tisti člani KPK, "ki so opravil umazano delo, za to bili nagrajeni".

Vrhovno sodišče je odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Osnutka poročila namreč Janša, pred objavo dokumenta, ki ga je obremenil, ni dobil v izjasnitev, s tem pa mu je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

NSi: Poročilo KPK povzročilo politično krizo, ta pa zaustavitev reform in materialno škodo

Politična kriza, ki jo je povzročilo poročilo KPK, je pomenila zaustavitev izvajanja strukturnih reform in padec bonitetnih ocen v času vrhunca finančne krize, v NSi komentirajo odločitev, s katero je vrhovno sodišče odpravilo poročilo KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janeza Janše. Slovenija je zato utrpela tudi materialno škodo, menijo. V NSi obenem poudarjajo, da je vsako odločitev sodišč treba spoštovati.

Predsednik SLS Zidanšek Klemenčiča poziva k odstopu

Predsednik SLS Marko Zidanšek ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča poziva k odstopu. Prepričan je namreč, da je kot nekdanji predsednik KPK odgovoren za napake pri izdaji poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janeza Janše, ki ga je zdaj vrhovno sodišče razveljavilo.

Zidanšek je za STA spomnil, da je Klemenčič na predstavitvi poročila januarja 2013 osebno jamčil za njegovo točnost, danes pa se kaže, da so bile pri izdaji poročila narejene napake, kljub temu da naj bi bil Klemenčič vrhunski pravni strokovnjak.

Poročilo je imelo po besedah Zidanška velike politične in gospodarske posledice za Slovenijo. S padcem takratne vlade so namreč v Sloveniji v vodo padle tudi takratne reforme, pravi.

Po objavi poročila KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janše 8. januarja 2013 je namreč iz takratne koalicije SDS, DL, NSi, SLS in DeSUS 23. januarja 2013 najprej izstopila DL, februarja pa še DeSUS in SLS. Z izglasovano konstruktivno nezaupnico in imenovanjem Alenke Bratušek za mandatarko nove vlade je nato konec februarja 2013 vlada tudi dokončno padla.

Janša je poročilo KPK najprej izpodbijal na upravnem sodišču. To je njegovo tožbo zavrnilo, zato se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek. Slednje je Janševo tožbo kot neutemeljeno znova zavrnilo, a se je Janša znova pritožil in na vrhovnem sodišču uspel.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...