Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na avtobusu (foto: Radio Vatikan)
Papež na avtobusu

Papež od danes do petka na postnih duhovnih vajah

Papež in Sveti sedež | 22.02.2015, 08:34 Marta Jerebič

Papež Frančišek in člani rimske kurije popoldne odhajajo na postne duhovne vaje. Letos jih bo vodil karmeličanski pater Bruno Secondin. Govoril bo o preroku Eliju in preroški vlogi Cerkve danes.

Papež Frančišek tudi letos želi, da so duhovne vaje zunaj Rima, da bi bil to res duhovni odmik in da ne bi bili v skušnjavi, da bi ta čas delali. Tako se bo vse vodstvo vatikanskih dikasterijev za pet dni preselilo v Ariccio blizu Rima.

P. Bruno Secondin, ki bo vodil duhovne vaje, je italijanski karmeličan, rojen leta 1940. Študiral je v Rimu, Nemčiji in Jeruzalemu. Napravil je doktorat in bil profesor za sodobno duhovnost in temelje duhovnega življenja na papeški univerzi Gregoriana. Napisal je več kot 20 knjig o vprašanjih duhovnosti, tudi o krizi sodobne kulture. Je izvedenec za sveto Magdaleno Paciško in je pisal tudi o najljubši svetnici papeža Frančiška, sveti Tereziji iz Lisieuxa.

Kot dolgoletni razlagalec nedeljskega evangelija na vatikanskem radiu je bil pater Secondin nedavno imenovan za svetovalca pri Kongregaciji za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Zdaj deluje v karmeličanskem samostanu Santa Maria Traspontina, nekaj korakov od trga svetega Petra. Karmeličani upravljajo tudi župnijo Santa Maria v Traspontini, ki pokriva hiše okrog Vatikana. Patru Secondinu je tam zaupano vodenje bogoslužnega branja vsak drugi in četrti petek v mesecu.

Meditacije patra Secondina na duhovnih vajah za papeža in rimsko kurijo bodo pastoralna predavanja o preroku Eliju; vsak dan bosta dve premišljevanji, ki bodo med drugim osredotočena na to, kako iti ven iz svojih »vasi«, kako preiti od praznih idolov k pravemu usmiljenju in kako nas lahko revni evangelizirajo. V času postnih duhovnih vaj papež ne bo imel avdienc, prav tako ne bo sredine splošne avdience.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...