Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Bruselj konec februarja o finančnem in gospodarskem stanju v članicah povezave

| 22.02.2015, 08:30

Evropska komisija bo v petek objavila poročila o gospodarskih politikah v vseh državah osemindvajseterice. Dokumenti bodo podlaga za pripravo novih priporočil za ukrepanje.

Bruselj poročila o gospodarskih politikah v vseh državah osemindvajseterice običajno objavi maja - skupaj s priporočili za ukrepanje. Prvič se bo zgodilo, da jih bo predstavila tri mesece prej. Po besedah podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za evro, Valdisa Dombrovskisa, želi tako omogočiti več časa za razpravo s članicami povezave in ostalimi deležniki, tudi socialnimi partnerji, ter okrepiti nacionalno lastništvo evropskih priporočil, ki bodo pripravljena na podlagi teh poročil. "27. februarja bomo prav tako predstavili ugotovitve poglobljene analize makroekonomskih neravnovesij v 16 problematičnih članicah," je dodal. Med njimi je tudi Slovenija.

Naša država je edina, ki se je po lanski oceni Bruslja že drugo leto zapored soočala s presežnimi neravnovesji. Postopka zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij, uvedenega na vrhuncu finančne in gospodarske krize, ki v skrajnem primeru za kršiteljice predvideva finančne kazni, Evropska unija za zdaj še ni sprožila proti nobeni članici. Finančni minister Dušan Mramor je optimističen, verjame, da Slovenija ne bo prva. A obenem poudarja, da je treba nadaljevati zastavljene načrte. "V Bruslju izjemno podrobno spremljajo dogajanja v Sloveniji. Evropska komisija je bila po eni strani zelo pozitivna, pričakuje, da bo primanjkljaj letos znašal2,9 odstotka bruto domačega proizvoda." Mramor ob tem opozarja, da nekateri tudi dvomijo. "Zato je izredno pomembno, da se izkažemo kot verodostojni."

V Bruslju v primeru Slovenije že vseskozi poudarjajo problem nezadostnega fiskalnega napora, a obenem pravijo, da je ključno primanjkljaj letos znižati pod tri odstotke BDP in zagotoviti, da bo dolgoročno ostal pod to mejo. Slovenija lahko tako konec meseca znova pričakuje opomin, vendar viri dodajajo, da dramatičnih sporočil ni pričakovati.

Evropska komisija bo konec meseca znova ocenila tudi proračunske načrte treh najbolj problematičnih članic - Francije, Italije in Belgije. V Bruslju poudarjajo, da se odločitve še pripravljajo in da bodo sprejete šele tik pred 27. februarjem.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...