Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Ognjišče, februar 2015 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče, februar 2015

Izšlo je februarsko Ognjišče

| 31.01.2015, 16:17 Matjaž Merljak

Februar je kratek, a z godovi in s prazniki ter z dogodki bogat mesec. V novi številki mesečnika Ognjišče odmevajo svečnica in praznik posvečenega življenja, god lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov ter slovenski kulturni praznik. Februarja se začne tudi postni čas in s knjigami Ognjišče se lahko pripravimo nanj. Še na nekaj drugih knjižnih novosti in poudarkov iz vsebine februarskega Ognjišča je opozoril odgovorni urednik mag. Božo Rustja.

Objavljamo njegov zapis Iz urednikove beležnice:

V februarski številki Ognjišča odmevajo tudi dogodki, ki se jih spominjamo v tem mesecu. 2. februarja, na svečnico, s katero v »ljudskem koledarju« sklepamo božično obdobje, praznujemo tudi dan posvečenega življenja. Tega smo se spomnili v pogovoru s sestrami karmeličankami, ki praznujejo tudi 500-letnico rojstva svoje ustanoviteljice sv. Terezije Avilske.

Na god lurške Matere Božje, 11. Februarja, obhajamo svetovni dan bolnikov. Zato predstavljamo delo bolniškega duhovnika p. Tonija Brinjovca. Bolniškega maziljenja se dotika tudi pismo, v katerem upokojeni nadškof Turnšek razlaga pomen tega zakramenta.

8. februarja Slovenci praznujemo svoj kulturni praznik. Nanj opozarja pogovor s slikarjem Tomažem Perkom in priloga, ki predstavlja starodavno kulturno ustanovo, znamenito Semeniško knjižnico v Ljubljani.

Ognjišče, februar 2015, naslovnica
Ognjišče, februar 2015, naslovnica © Založba Ognjišče
Ob tragičnih dogodkih v Franciji, kjer so muslimanski skrajneži ubili več članov uredništva satiričnega časopisa in druge grožnje islamistov, se sprašujemo o pravem pomenu vere in o različnih verah. Te tematike se dotika Pismo meseca in delno komentar. Prav zato, da bi spoznali, kaj zares uči islam in kaj druge vere, vključno s krščanstvom, vam na str. 123 predstavljamo knjigo Vplivna verstva sveta

Letos začenjamo postni čas dokaj zgodaj, 18. februarja. Da bi ga globlje doživeli in se v njem pripravili na veliko noč, vam ponujamo nekaj knjig. Najprej predstavljamo križeve pote (str. 45), potem nekaj postnih knjig za otroke (str. 57). Tudi Slomškova založba nam na str. 96 predstavlja nekaj knjig s to tematiko. Naj bo duhovno branje del naše priprave na največji krščanski praznik.

Iz tiskarne je prišla knjiga Jožefmarija Escrivaja Brazda. Po Escrivajevi smrti so zbrali njegove misli, ki so kot nekakšni »smerokazi«, ob katerih moremo usmerjati svoje razmišljanje, molitev in življenje. To je že druga knjiga ustanovitelja Opus Dei Jožefmarija Escrivaja, ki je izšla pri Ognjišču. Pred leti je izšla knjiga Pot, ki je doživela ponatis. O Opus Dei lahko v naši javnosti zasledimo veliko govoric in najrazličnejša mnenja o tej organizaciji. Sedaj imamo možnost, da si sami preberemo, kaj je učil njen ustanovitelj.

Že prejšnji mesec smo vam predstavili romanje ob 50-letnici Ognjišča. Tokrat pa vam ga na str. … natančneje predstavljamo in vas vabimo, da se nam pridružite na njem, saj boste tako lahko med prvimi počastili ponovno izpostavljen Turinski prt ter poromali po poteh svetih papežev.

Naročniki po pošti nas večkrat sprašujete, kdaj boste dobili položnice za plačilo revije. Predvidevamo, da jih boste dobili ob koncu januarja. Začetek leta naj bo spodbuda, da naročimo Ognjišče zase ali ga podarimo svojim bližnjim ali prijateljem. Morda tudi komu, ki si ga zaradi stiske ne more sam plačati.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...