Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Vseposvojitev (foto: ARO)
Vseposvojitev

Vseposvojitev

Slovenija | 29.01.2015, 08:05 Jože Bartolj

V programu Radia Ognjišče smo predstavljali spletno pobudo Vseposvojitev.si, ki nas vabi naj posvojimo žrtve zla druge svetovne vojne. Na imenskem seznamu žrtev, ki ga je sestavil Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani od leta 1997 dalje, je trenutno 99 823 imen slovenskih ljudi, ki so med in neposredno po drugi svetovni vojni izgubili svoja življenja. Gre za žrtve, ki so padle na različnih straneh, partizanski, domobranski, kot mobiliziranci, talci, taboriščniki, civilisti...

Vsem je skupno, da jim je zlo druge svetovne vojne odvzelo življenje. Za njimi je ostala vrzel, rana, ki so jo najbolj občutili svojci. Po sedemdesetih letih od konca težkih časov, si želimo da je že dozorel čas, ko lahko vse žrtve sprejmemo za svoje in začnemo s celjenjem nezaceljenih duševnih ran.

Pri tem nam lahko pomaga projekt Vseposvojitev.si, ki nam daje možnost, da posvojimo eno od žrtev, natisnemo posvojitveni list, s tem z njo vzpostavimo duhovno vez in nato zanjo molimo, prižgemo svečko ali se je na kak drug način spominjamo.

Žrtve je mogoče posvojiti na dva načina. Bodisi, da se odločimo za žrtev, ki smo jo poznali ali j z nami v sorodu, ali pa da nam jo po Božji previdnosti naključno izbere računalnik sam. To je odvisno od vsakega posvojitelja.

Na radiu Ognjišče se zavedamo, da je treba ta zdravilni projekt zdravljenja tkiva našega naroda spodbuditi, zato smo se povezali z ustanoviteljico pobude Romano Bider in nekaterimi drugimi posvojitelji, ki so nam povedali svoje izkušnje. V programu smo lahko poslušali kratke pogovore o posvojitvi naših umrlih, ki jih lahko slište tudi preko povezav na naši spletni strani. Pobudi Vseposvojitev.si, ki je tudi del civilno družbene pobude Resnica in sočutje 1945 – 2015, pa se lahko pridružite še naprej preko njihove spletne strani, ali pa nam pišite na Radio Ognjišče in vaše pismo jim bomo posredovali.

Vseposvojitev sveče
Vseposvojitev sveče © ARO

Ob začetku akcije je bilo posvojenih približno 340 žrtev, ki se je v času trajanja akcije na Radiu Ognjišče povečalo približno za 300. Natančnejši podatki pa bodo znani v kratkem. Do končne številke pa se nam bo moralo pridružiti še veliko posvojiteljev. Prosimo vas, da o vesposvojitvi govorite tudi z vašimi znanci in jih povabite k sodelovanju.

Vabljeni!

Slovenija, Radijski utrip
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...