Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kostelski slovar

Slovenija | 20.01.2015, 10:10 Nataša Ličen

Občina Kostel leži na jugovzhodu Slovenije, v njej živi okoli sedemsto prebivalcev. Kostel je zemljepisno razgibana in v etnografskem pogledu zanimiva pokrajina ob mejni reki Kolpi. Na tej krajinski ločnici se ni ustavila samo jezikovna meja med slovenskim in hrvaškim jezikom, ampak tudi politična meja med nekdanjo Kranjsko in Hrvaško. Svoj čas precej odmaknjeni kraji od matičnega središča, imajo danes prednost v svojstvenem razvoju jezika in ohranitvi bogate narečne govorice. Tako majhna občina, ki pa je vendar velika v svojem zavedanju ohranjanja dediščine, svoje drugačnosti in posebnosti. Med to sodi tudi njihovo narečje, ki ga lahko odkrivamo v pravem slovarju. O tem smo se pogovarjali v kratki rubriki Zakladi naše dediščine.

Avtor kostelskega slovarja je slavist in duhovnik Jože Gregorič (1908–1989)

Večino svojega življenja je Jože Gregorič zapisoval in zbiral gradivo, ki ga je nameraval združiti v narečni slovar svojega rojstnega kraja in bližnje okolice. Začel ga je tudi že urejati, končno obliko pa so slovarju dali uredniki Sonja Horvat, Ivanka Šircelj-Žnidaršič in Peter Weiss. Izšel je pri Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer so zapisali, da posebno vrednost predstavlja okrog sto Gregoričevih ilustracij predmetov, ki so si po njegovi presoji zaslužili slikovno predstavitev. Obsežni slovar je uporaben za domačine, ki bodo v njem našli tudi narečne izraze iz preteklosti in njihove knjižne ustreznice, za proučevalce narečij in slovensko-hrvaških jezikovnih stikov ter za vse tiste, ki jih zanimajo (slovenska) narečja.

Kostelski slovar
Kostelski slovar © zrc-sazu

Lansko leto smo na tradicionalnem kolesarskem romanju sodelavci radia Ognjišče spoznavali prelepo pokrajino Kostelske občine ob reki Kolpi.

Lansko radijsko kolesarjenje tik pred vstopom v dolino Kostelske občine
Lansko radijsko kolesarjenje tik pred vstopom v dolino Kostelske občine © Izidor Šček

Več si lahko preberete na spletnih straneh: isjfr.zrc-sazu.si/sl/publikacije/kostelski-slovar

Slovenija, Dogodki
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.