Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Sergio Mattarella novi italijanski predsednik

Svet | 31.01.2015, 13:42 Marjana Debevec

Ustavni pravnik Sergio Mattarella je bil danes izvoljen za predsednika Italije. 73-letni kandidat premierja Mattea Renzija je v četrtem poskusu prejel potrebnih najmanj 505 glasov volilne skupščine v Rimu. Pravnik Mattarella ima za sabo dolgo politično kariero, v katero ga je povedel boj proti mafiji. 73-letnik, ki ni rad v soju medijskih luči, je bil nazadnje ustavni sodnik, dolga leta pa poslanec in petkrat minister.

Sergio Mattarella se je rodil leta 1941 v Palermu na Siciliji. Odraščal je v politični družini. Njegov oče Bernardo je bil v 50. in 60. letih minulega stoletja eden ključnih politikov Krščanske demokracije in je večkrat služil kot minister. Mladi Sergio se je odločil za študij prava, nato pa kot profesor na univerzi v Palermu predaval parlamentarno pravo. 6. januarja 1980 pa se je pripetil krvavi dogodek, zaradi katerega je ubral novo pot. Njegovega brata Piersantija, predsednika dežele Sicilija, so ustrelili člani mafijske združbe Cosa Nostra. Sergio se je odločil posvetiti politiki in boju proti mafiji.

Leta 1983 je bil prvič izvoljen v parlament, na Siciliji pa si je dejavno prizadeval za izvolitev boju proti mafiji zavezanega Leoluce Orlanda za novega župana Palerma. V parlamentu je Mattarella sedel do leta 2008, najprej za Krščansko demokracijo, nato za njuni naslednici Italijansko ljudsko stranko in Marjetico. Nato pa je bil eden izmed ustanoviteljev Demokratske stranke sedanjega premierja Mattea Renzija.

Leta 1987 je s poslanskega sedeža napredoval na položaj ministra za odnose s parlamentom. Leta 1990, ko je bil minister za izobraževanje, je skupaj s še nekaterimi drugimi ministri iz protesta odstopil. S tem je izrazil nasprotovanju zakonu, ki ga je sprejela vlada in ki je na odločilen način omogočil gospodarski vzpon medijskega imperija Silvia Berlusconija.

Po zmagi Romana Prodija na parlamentarnih volitvah leta 1996 se je vrnil v vlado. Leta 1998 in 1999 je bil namestnik premierja, nato med letoma 1999 in 2001 obrambni minister. Ustavni sodnik je bil od leta 2011.

Povejmo še to, da je Mattarella poročen in ima tri otroke.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.