Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Papež spodbudil sodelovanje vseh kristjanov za mir

Svet | 31.01.2015, 11:01 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel člane Mešane mednarodne komisije za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in vzhodnimi pravoslavnimi Cerkvami. Spomnil je na skupno bolečino, ki nas povezuje zaradi vsega, kar se dogaja na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku in Siriji.

Papež Frančišek se je spomnil vseh prebivalcev Bližnjega vzhoda, vključno z našimi brati kristjani in mnogimi manjšinami, ki živijo posledice izčrpavajočega konflikta. „Skupaj z vami vsak dan molim, da bi se kmalu našla rešitev preko pogajanj, prosim za Božjo dobroto in usmiljenje za vse, ki jih je prizadela ta neizmerna tragedija.“ Vsi kristjani so po njegovih besedah poklicani, da bi skupaj delali v medsebojnem sprejemanju in zaupanju in tako prispevali k miru in pravičnosti. „Da bi priprošnja in zgled številnih mučencev in svetnikov, ki so pogumno pričevali za Kristusa v vseh naših Cerkvah, lahko podprla in okrepila vas in vaše krščanske skupnosti“, je zaželel sveti oče.

Mešana teološka komisija deluje od leta 2003, v zadnjem času pa je podrobneje pregledala študij narave zakramentov, zlasti krsta. Papež jim je zaželel, da bi opravljeno delo lahko prineslo obilne sadove za skupno teološko iskanje in nam pomagalo v vedno globlji obliki živeti naše bratsko prijateljstvo.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...