Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Italija pred volitvami novega predsednika

Svet | 27.01.2015, 18:45 Petra Stopar

Potem, ko je s položaja odstopil italijanski predsednik Giorgio Napolitano, v Rimu iščejo kandidate za novega predsednika. Italijanski parlament ga bo volil v četrtek. Na volitvah bodo poleg poslancev in senatorjev sodelovali tudi predstavniki 20 regij. Skupaj bo 1009 elektorjev.

Za zdaj jasnega favorita za položaj novega italijanskega predsednika še ni na vidiku. Italijanski premier Matteo Renzi se skupaj s svojo Demokratsko stranko še vedno pogaja o imenovanju kandidata. Pri tem se omenja politične znance, kot sta Romano Prodi in Massimo D'Alema. Možnosti pripisujejo tudi nekdanjemu rimskemu županu Walterju Veltroniju, nekdanjemu zunanjemu ministru Pieru Fassinu in sedanju državnemu sekretarju Grazianu Delriu.

Renzi je pri iskanju kandidata svojo stranko pozval k enotnosti, saj kot je dejal, si je treba prihraniti blamažo, kot je bila tista aprila 2013, ko so zaradi notranjih razhajanj propadle volitve dveh kandidatov. V šele šestem krogu je bil nato izvoljen Napolitano, potem ko je pristal na vnovično kandidaturo. Tudi Napolitano pa je na dan svojega odstopa pred dvema tednoma poudaril: »Zavedati se moramo, da moramo v državi pred odločilnimi trenutki spet najti svojo temeljno enotnost.«

Ime kandidata Renzijeve stranke naj bi bilo znano v sredo, torej dan pred volitvami. Premier upa, da bo lahko dobil tudi podporo Berlusconijeve stranke Naprej Italija, saj bodo njeni glasovi za izvolitev predsednika ključni. Berlusconi je sicer za kandidata svoje stranke izbral nekdanjega zunanjega ministra Antonia Martina.

Volitve potekajo tajno. V prvih treh krogih je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, zatem zadostuje absolutna večina.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...