Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mineva 70 let od osvoboditve Auschwitza

Svet | 27.01.2015, 07:30 Rok Mihevc

Danes mineva 70 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, ki velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva. Spominske slovesnosti ob obletnici se bo na Poljskem udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Obletnica osvoboditve taborišča se v svetu obeležuje kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavstva. Spominske slovesnosti se bodo udeležili predstavniki več kot 30 držav, na osrednji slovesnosti pred vrati taborišča pa pričakujejo tudi 300 preživelih grozote Auschwitza. Predsednik Pahor je v delegacijo, ki se bo udeležila slovesnosti, povabil nekdanje slovenske internirance Sonjo Vrščaj, Marijo Srpčič, Dano Valič Klanšček, Elizabeto Kumer in Janeza Deželaka.

Na letošnji slovesnosti pa ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina. V Kremlju so pojasnili, da ni dobil uradnega vabila. Poljski organizatorji so dali vedeti, da nobena od držav ni dobila uradnega vabila, so pa 43 držav, vključno z Rusijo, obvestili o dogodku. Putinova odsotnost toliko bolj bode v oči, saj so taborišče osvobodili prav vojaki Rdeče armade. Na Poljskem po poročanju francoskih medijev številni menijo, da bi bilo neprimerno, če bi Putin v Auschwitzu hvalil Rdečo armado, medtem ko Rusija krši suverenost sosednje Ukrajine.

Spomnimo, vojaki Rdeče armade so 27. januarja 1945 popoldne vstopili v taborišče in odkrili trupla 600 zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili tik pred osvoboditvijo. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov. Vse ostale taboriščnike, okoli 58.000, so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na "pohod smrti", kjer jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev. Tiste, ki so pohod preživeli, so nacisti na odprtih tovornih vagonih poslali v taborišča v notranjost Nemčije.

Poljski znanstveniki na podlagi nemških dokumentov in ocen preživelih ocenjujejo, da so v Auschwitz nacisti prepeljali 1,1 milijona judov, 70.000 Poljakov, 20.000 Romov, 15.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in več tisoč ljudi iz drugih držav. Med njimi tudi 2342 zapornikov iz Slovenije.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...