Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Preganjanje kristjanov v letu 2014

Svet | 22.01.2015, 08:47 Marjana Debevec

Preganjanje kristjanov je po navedbah človekoljubne organizacije »Open Doors« v preteklem letu opazno naraslo, posebej na Srednjem Vzhodu, v Afriki in Aziji. Kazalci preganjanja po svetu so zaznali nasilne napade in vse močnejšo islamizacijo krščanskih manjšin predvsem v Iraku in Siriji. Po vsem svetu zaradi vere ali narodnostne pripadnosti preganjajo več kot sto milijonov kristjanov, poroča Družina.

Od skoraj dveh milijonov kristjanov, ki so v Siriji živeli pred izbruhom državljanske vojne, jih tam živi še dober milijon, med njimi je ogromno beguncev v lastni državi. Tudi Iraku kristjane in pripadnike drugih verskih manjšin preganjajo pripadniki »Islamske države«, poroča portal druzina.si.

Najhuje je preganjanje, tako kot v zadnjih letih, prizadelo kristjane v komunistični Severni Koreji. Približno 70.000 jih je zaprtih v delovnih taboriščih, poročajo predstavniki organizacije »Open Doors«.

Tudi v afriških državah se je položaj kristjanov opazno poslabšal. Poleg Somalije, kjer je za zaostritev odgovorna islamistična milica Al-Shabaab, so se med prvimi desetimi državami kazalcev preganjanja po svetu znašli tudi Sudan, Eritreja in Nigerija. Posebno v Nigeriji kristjani zaradi volitev, predvidenih v letošnjem februarju, trpijo zaradi nasilja in preganjanja islamistične skupine Boko Haram. V Sudanu predstavniki organizacije »Open Doors« spominjajo na primer Meriam Ibrahim, ki je zbudil pozornost celotne svetovne javnosti.

Na seznamu držav Severni Koreji sledijo Somalija, Irak, Sirija, Afganistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritreja in Nigerija. Pri tem se je Iran, ki je bil lani še na devetem mestu, pomaknil na sedmo. Kot novinke med prvimi desetimi državami so se na seznamu znašle Sudan, Eritreja in Nigerija, med njimi pa ni več Savdske Arabije, Maldivov in Jemna.

Največji skok na seznamu držav, kjer kristjani najbolj trpijo zaradi preganjanja, je naredila Kenija, ki se je v zadnjem letu s 43. pomaknila na 19. mesto. Indija se je z 62 točkami z 28. mesta letos pomaknila na 21. in je na lestvici pred Egiptom. Nova na seznamu je po triletni odsotnosti spet Turčija, ki se je znašla na 41. mestu.

Vir: druzina.si

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...