Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Frančišek: Svoboda govora ima mejo. Ne sme se žaliti vere drugih.

Cerkev po svetu | 15.01.2015, 13:53 Marta Jerebič

Papež Frančišek je na letalu iz Šrilanke proti Filipinom že odgovarjal na novinarska vprašanja. Med drugim je na vprašanje francoskega novinarja dejal, da je iztirjeno ubijati v imenu Boga, kar pa zadeva svobodo govora, obstaja meja – ne sme se žaliti. Če namreč nekdo grdo govori o moji mami, ga čaka udarec s pestjo, je dejal sveti oče in poudaril, da se ne sme izzivati, žaliti vere drugih. Vsaka religija ima dostojanstvo in iz religije, ki spoštuje človeško življenje, se ne sme norčevati. Papež je spregovoril tudi o možnem napadu nanj v Vatikanu, svoji okrožnici o okolju, ki bo izšla poleti, o obisku v budističnem templju, spravi v Šrilanki.

Vprašanje glede pravice do verske svobode in svobode izražanja, povezano s tragičnimi dogodki v Parizu, je prišlo s strani francoskega novinarja. Papež Frančišek je brez ovinkov zatrdil, da sta obe omenjeni svobodi temeljni človekovi pravici. A tako kot je v zmoti tisti, ki zagovarja ubijanje v imenu Boga, se prav tako moti tisti, ki žali neko verstvo in pri tem maha z zastavo pravice, da lahko pove to, kar hoče. Seveda je po papeževih besedah dolžnost povedati to, kar prispeva k izgradnji skupnega dobrega; na napade se seveda ne sme reagirani z nasiljem, a prav tako se sme izzivati. Ne more se žaliti vere drugih, je odločno poudaril papež, kajti obstaja tudi neka meja in to je meja dostojanstva, ki ga ima vsako verstvo.

Eno od vprašanj med poletom se je nanašalo tudi papeževo okrožnico o okoljskih tematikah. Tako kot posameznik tvega negativno reakcijo, če nekomu žali tisto, kar mu je sveto, podobno tvega, da bo sam postal žrtev narave, ki jo je on sam preveč izkoristil. Papež je napovedal, da bi dokument moral biti pripravljen junija ali julija letos. Izrazil je željo, da bi okrožnica dala svoj prispevek k prihodnjemu podnebnem vrhu v Parizu. Dodal je, da ga je podnebna konferenca v Peruju razočarala zaradi pomanjkanja poguma.

Glede obiska Šrilanke je papež Frančišek pojasnil, zakaj se je v zadnjem času odločil za razglasitev novih svetnikov s kanonizacijo ekvipolente. Gre za primere blaženih, ki se jih časti že stoletja, kot je to tudi v primeru apostola Šrilanke Giuseppeja Vaza. Papež je dejal, da daje prednost velikim evangelizatorjem in evangelizatorkam. Enako bo tudi septembra letos med potovanjem v ZDA, ko bo kanoniziral Junipera Serro, ki je evangelij prinesel na zahod severnoameriške celine.

Odločne so bile papeževe besede glede naraščajočega števila otrok kamikaz, kar je bilo opaziti tudi v krvavem konfliktu na Šrilanki. Frančišek je zatrdil, da poleg psihičnih problemov vidi v tem tudi človeško neuravnovešenost tistega, ki se ubije zato, da bi ubijal. Kamikaza je nekdo, ki dá življenje, a ga ne dá na pravi način. Nasprotno, mnogi misijonarji dajo svoje življenje, a ga dajo za izgradnjo. Naložiti bombo na otroka po papeževih besedah ni nič drugo kot eden od groznih načinov, kako ga narediti za sužnja.

Na vprašanje o morebitnih napadih na papeža osebno in na Vatikan, je Frančišek odgovoril, da se boji predvsem za ljudi, ki ga pridejo obiskat. Z nasmehom je dodal, da sam k tej nevarnosti pristopa »z dobro mero nezavedanja«. Najboljši način, s katerim se lahko odgovori na nasilje, je krotkost, je poudaril.

Nenačrtovan obisk budističnega templja na Šrilanki je bil vljudnostne narave. Prav tako je dal poudarek pomenu medverskih odnosov, ko se lepo izraža ravno v marijanskem svetišču v Madhuju, kraju srečanja in molitve, in to ne samo za katoličane. Papež je še spregovoril o komisiji za resnico in spravo v svetu, ki deluje tudi na Šrilanki. Gre za pomoč vsem uravnoteženim prizadevanjem, ki pomagajo k dosegi soglasij in ne želijo maščevanja. Dejal je še, da so se ga dotaknile besede novega šrilanškega predsednika. Ta je namreč dejal, da želi nadaljevati z delom za mir in spravo, predvsem pa poskrbeti za ubranost med narodom, ki je v miru in spravi. A da bi se to doseglo, je treba prispeti do srca naroda.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...