Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek škofom zbranim v Esztergomu poslal sporočilo

Svet | 14.01.2015, 18:01

"Dragi bratje v škofovstvu, ob srečanju predsednikov komisij za nauk vere pri evropskih škofovskih konferencah s Kongregacijo za nauk vere v Esztergomu, v verskem osrčju Madžarske, med 13. in 15. januarjem, vam želim posredovati prisrčen pozdrav." Tako je papež Frančišek napisal v pozdravu, ki ga je udeležencem srečanja prebral prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Gerhard L. Müller. Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM.

V pozdravnem pismu je papež Frančišek še napisal: "Kardinalu Gerhardu Müllerju, prefektu Kongregacije za nauk vere, se zahvaljujem za to zelo primerno pobudo z namenom, dati pomen krajevnim škofom in še posebej komisijam za nauk vere, ki imajo odgovornost za enost in celovitost vere in tudi za njeno posredovanje mladim generacijam. Kakor sem napisal v apostolski spodbudi Veselje evangelija, zajemajoč iz nauka dogmatične konstitucije Lumen Gentim (Luč narodom) II. vatikanskega koncila, »da morejo škofovske konference, v mnogočem izdatno pripomoči, da se smisel zbornosti uveljavi v praksi« (VE 33). Želim, da bo vaše srečanje prispevalo h kolegialnemu soočenju z nekaterimi doktrinalnimi ter pastoralnimi težavami, ki se dandanes pojavljajo na evropski celini, z namenom, da se pri vernikih prebudi nov misijonarski zagon ter večja odprtost za transcendentalno razsežnost življenja. Brez nje Evropa tvega, da izgubi tisti 'duh humanizma', ki ga ima tako rada in ga brani (prim. Govor evropskemu parlamentu, 25. novembra 2014). Ob tem, ko izročam vaše delo priprošnji Device Marije, ki je zgled vsakega vernika, vas iz srca blagoslavljam."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...