Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Izseljenske učiteljice so ob koncu seminarja leta 2013 (foto: Matjaž Merljak)
Izseljenske učiteljice so ob koncu seminarja leta 2013

Seminar za izseljenske učitelje

| 29.01.2015, 11:58 Matjaž Merljak

Na Ptuju se je v sredo, 28. januarja 2015, začel seminar za učiteljice in učitelje iz čezoceanskih držav, ki poučujejo slovenščino in druge predmete. Strokovne vsebine pripravlja Zavod RS za šolstvo, financirata pa ga Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.

Seminar bo v drugem delu potekal tudi v Ljubljani, sklenil pa se bo 6. februarja 2015. Udeležencev je letos šestnajst: največ štirinajst jih je prišlo iz Argentine, po ena pa iz Brazilije in Avstralije.

Kot so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, bodo udeleženci spoznavali metode za poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika ter druge vsebine, ki jih potrebujejo, da bi učencem na sobotnih šolah, srednješolskih in drugih tečajih posredovali prvine njihove izvirne kulture in jezika.

Zavod RS za šolstvo pri pripravi programa upošteva jezikovno znanje, izobrazbo, pedagoške izkušnje ter konkretne potrebe učiteljev pri delu v razredu in v slovenski skupnosti. Poleg jezikovnih znanj bodo učitelji pridobili osnovne pedagoške veščine za delo s heterogenimi skupinami učencev, spoznali pomen gledališča in odrskega ustvarjanja za otroke in pridobili nekaj konkretnih idej o vključevanju sodobne tehnologije v učni proces.

Udeleženci se bodo seznanili tudi s sodobnimi didaktičnimi gradivi, knjižnimi novostmi, sodobno slovensko književnostjo ter razširili svoja znanja o kulturni dediščini Slovenije. V sklopu seminarja bodo obiskali tudi vrtec in gimnazijo, kjer bodo hospitirali pri pouku ter si izmenjali mnenja, poglede in izkušnje s slovenskimi učitelji. V desetih dneh bodo ob bogatem kulturnem programu doživeli današnji utrip Slovenije, ki ga bodo lahko prenesli tako svojim najbližjim kot tudi učencem.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...