Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Ines Stupica SGZ v DZ (foto: Matjaž Merljak)
Ines Stupica SGZ v DZ

Vključevanje mladine za trajnostni razvoj

| 23.01.2015, 13:28 Matjaž Merljak

Na mladih svet stoji, pravi eden od slovenskih pregovorov. Graditi prihodnosti brez mladih ni mogoče in niti ne smiselno. Kaj pa kombinacija mladi in manjšina? Vemo, da slednja neko skupnosti lahko zelo obogati. Toliko bolj jo lahko obogati mlad manjšinec.

Letošnja tema 14. Vseslovenskega srečanja je mladina postavljena vprašanj, mladi kot ustvarjalci skupnega slovenskega prostora? Menim, da bi namesto vprašaja, moral stati klicaj saj na mladih svet stoji. Mladi smo tudi vaša prihodnost in zato je za trajnostni razvoj nujno potrebno vključevanja mladine v vse procese kot je kultura, politika, gospodarstvo. Da pripadniki manjšine obogatijo neko skupnost, je vsem znano, tudi v Državnemu zboru so poslanci pripadniki manjšin. S svojim znanjem in drugačno perspektivo gledanja na določene problematike tako veliko doprinašajo k skupnosti, saj s poznavanjem več kultur, jezikov in doživetih življenjskih situacij, imajo mišljenje, ki jih tako imenovana večina nikoli ne zazna v tolikšni meri ali tako intenzivno.

Delo pri Slovenski gospodarski zvezi ter mladinski sekciji SGZ mladina mi je v veliko veselje. Tako sem povezana z matično državo, z manjšino na avstrijskem Koroškem ter seveda Avstrijo. In, ker je namen Slovenske gospodarske zveze čezmejno sodelovanje, sodelujem tudi s predstavniki ostalih zamejskih Slovencev. Vesela sem, da sem dobila to priložnost, da lahko zastopam barve obeh narodov. Tako kot Slovenska gospodarska zveza smo tudi SGZ mladina neprofitna organizacija. Osnovni namen naše mladinske organizacije je prizadevanje za izboljšanje primernih študentskih kooperacij, projektov čezmejnega sodelovanja.

Mladi za organizacijo delamo brezplačno, a vsekakor ne zastonj. Delamo, ker verjamemo, da so potrebni premiki v tej smeri. Verjamemo v potencial naše regije in dvojezičnih prebivalcev. Prav tako se zavedamo, da je današnji svet zelo odprt in s pomočjo tehnologije zelo hiter. Procesi globalizacije so neizogibni, zato je pomembno, da se tega zavedamo in izkoristimo ponujeno. Tudi v naši mladinski organizacij v veliki meri komuniciramo preko interneta. Zavedamo se, da kilometri ne prestavljajo več nobene ovire za ohranjanje stikov, a hkrati verjamemo v pomembnost človeškega pristopa in si zato želimo čezmejnih sodelovanj in srečanj.

Sodelujemo na več velikih projektih, kot je organiziranje TEDx konference na Koroškem, ki jo bomo letos že drugič organizirali mladi koroški Slovenci. Kdor pozna TED ali TEDx konference ve, da imajo izjemen ugled. Na takšen način vključujemo narodno skupnost, povezujemo dežele in podajamo ideje, ki so vredne širjenja. Organiziramo tudi čezmejne start-up vikende. Odzivi so fenomenalni in prav tako občutki, ko doživljaš kako motivirani mladinci iz Avstrije, Italije in Slovenije soustvarjajo in razvijajo poslovne ideje. Delamo tudi na področju bančništva. Zamislili smo si namreč brezobrestni kredit za mlade podjetnike na Koroškem. Zavedamo se, kako zelo pomembni so prvi koraki za mladega podjetnika, ki se želi postaviti na lastne noge, zato bi si radi izborili te brezobrestne kredite na našem večjezičnem območju.

Da bi si dvojezična mladina lažje priskrbela delovno prasko ali pa celo s težiščem znanja slovenščine, pa delamo na spletnem portalu za izmenjavo delovnih praks in zaposlitev. Zavedamo se pomembnosti tega projekta, saj si s tem obetamo hitrejši in lažji vpogled na določen trg dela. Tako bodo lahko delodajalci imeli neposreden pogled po želenem kadru in seveda obratno, se bo lahko mladina informirala o podjetjih, ki si želijo dvo- ali več jezičnega osebja. To je projekt, s katerim sodelujemo s pripadniki drugih zamejskih organizacij in poteka pod okriljem Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. In ob tej priložnosti se uradu prisrčno zahvaljujem in upam za nadaljnjo podporo.

Povezovali smo se tudi s številnimi mladimi, mladinskimi organizacijami kot je mladinska organizacija Avstrijske gospodarske zbornice, mladi iz poslovne šole IEDC na Bledu, razvojne agencije, avstrijska visokošolska zveza, zavod Y, podporni inštituti, razvojne agencije, vladne, nevladne organizacije in številni posamezniki, ki so povezani s kakršno koli pomembno organizacijo. Soustvarjamo v raznih skupinah, kot so projekti coworking spaces, ki ponujajo poslovne prostore za mlade podjetnike ali pa change the box, kjer se zberemo in diskutiramo o raznih temah. Iščemo rešitve in smo tako zelo cenjena Think-thank skupina. In ob vsej tej produktivnosti, ko mladi sodelujemo z vseh vetrov, ko vidim kako inovativni in kako produktivni smo, ko stopimo skupaj, verjamem, da nas čaka svetla prihodnost.

Ja, morda je to nekoliko idealistično, a navsezadnje je ravno ta čustvenost mladih tisto, kar motivira. In temu je potrebno prisluhniti, kajti pobude mladih so vredne ravno toliko kakor izkušnje starih. Verjamem v potencial naše regije in dvojezičnih prebivalcev, z našim delovanjem skušamo spodbuditi gospodarstvo in s tem morda lahko preprečiti ocenjevanje mladine, oziroma jih spodbuditi, da se po končanem šolanju vrnejo v našo regijo. Prizadevamo si, da mladina na Koroškem ne bo videla le lepot narave, ampak se bo zavedala številnih priložnosti. Izsiljevanje je problematika vsakega naroda, a na to ne smemo gledati tako kritično. Mislim, da je celo zelo pomembno, da mladina potuje, da spoznava nove kulture, ljudi, mišljenja. S temi izkušnjami in spoznanji pa lahko veliko doprinese v svojem domačem okolju. A pogoj je, da v domovini najde pogoje za delo in življenje. Tudi pri Slovenski gospodarski zvezi delamo na projektih, ki se ubadajo s tako problematiko. Tak projekt nosi naslov Future Ideas Karawanks. Z idejnim natečajem smo v karavanški regiji zbrali in podprli 10 najbolj inovativnih trajnostnih idej iz najrazličnejših panog.

Ustanavljanje podjetij je pomemben dejavnik gospodarstva, predvsem na območju, kjer so možnosti zaposlovanja omejene. Dejavnike, kot so koriščenje naravnih virov okolice, preverjanje možnosti realizacije njene sposobnosti, trženje, iskanje ciljnih skupin in poslovnih partnerjev so vprašanja, ki si jih moramo postavljati vedno znova.

Povezovanje med mladimi in starejšimi je pomembno, kajti vsi Slovenci po svetu smo povezovalci in ambasadorji v evropskem in svetovnem prostoru. Današnja mladina je veliko bolj odprte narave in kot pa morda generacija naših staršev ali starih staršev. Zgodovina ne bo nikoli pozabljena in tisti, ki nismo doživljali takih trenj, kot ste jih vi, morda na določene stvari gledamo drugače in jih vzamemo marsikdaj za samoumevne. Hkrati opažam, da se mladina velikokrat premalo zaveda svojega potenciala, zato ji je potrebno pokazati smernice in priložnosti. Mladina potrebuje vas, ne bom rekla starejše, izkušenejše. Želim si, da bi Slovenija postala država, kjer bi iskali alternative in inovativne pristope, kajti stavek, že od nekdaj smo tako delali, ni ravno optimističen za mlade, ki bi potrebovali platformo, kjer se lahko izkažejo.

Za trajnostni razvoj ne potrebujemo ljudi, ki le prikimavajo, ampak potrebujemo akterje, ki znajo izkoristiti možnosti in vse priložnosti, ki jih Slovenija v vsem skupnem slovenskem prostoru premore. In teh ni malo. Slovenci po svetu krepimo Slovenijo in lahko nas jemljete kot dodano vrednost. Tako lahko pokažemo Sloveniji in svetu, kaj zmoremo in kaj smo in da Slovenija ne bo le majhna država, ampak tako kot pravi predsednik Borut Pahor, je Slovenija lahko tudi velika domovina.

Zapažam, da obstaja veliko struktur, prireditev, ki so si po vsebini zelo identične, pri marsikaterih si mislim, mar ne bi bilo bolje, da bi se povezale in združile v eno in ko tako razmišljam o smiselnosti le-teh, se rada ustavim in skušam pogledati še z drugega zornega kota. Problematika je pravzaprav v pomanjkanju informiranosti. Potrebna je komunikacija, koordinacija, kjer se nobeden ne bi čutil izrinjenega, kajti sodelovanje je pomembno, a prav tako je pomembna raznolikost. Prireditev brez vsebine nima smisla. Vsebina v smislu povezovanja mladih nima smisla, če ni konceptov, strategij, iniciativ, ki bodo doprinesle k trajnostnemu razvoju naše skupnosti. Medgeneracijskemu sodelovanju tako pripisujem velik pomen in če bomo uspešno sodelovali, imeli odprto uho za vse potrebe in zmožnosti, ki se nam ponujajo, bomo tako skupaj ustvarili prijazno prihodnost in s to mešanico se še naprej krepi narodna zavest, svetovna razgledanost in odprtost. Zato izkoristite mlade in vključite jih v razne procese, a jih pri tem ne izkoriščajte. In če bomo ohranili to ravnovesje, potem ne vidim nobenega dvoma za ohranjanje nacionalne zavesti, za uspešno gospodarsko, pa tudi osebno rast. Kajti do uspeha ne pridemo s posnemanjem drugih ali celo s poskusi, da bi jih lahko prekosili, temveč je skrivnost uspeha, da odkrivamo naše talente in razvijamo v njih potencial.

Prispevek je s 14. Vseslovenskega srečanja Mladi kot ustvarjalci skupnega slovenskega prostora?, ki je bilo v Državnem zboru v Ljubljani 4. julija 2014, besedilo je iz magnetograma DZ.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.