Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Versko in kulturno središče sv. Rafaela Sydney (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Versko in kulturno središče sv. Rafaela Sydney

Jubilej pri sv. Rafaelu v Sydneyu

| 20.01.2015, 12:43 Matjaž Merljak

V slovenski cerkvi svetega Rafaela v Merrylandsu v Sydneyju so 4. januarja 2015 praznovali praznik Gospodovega razglašenja in 45-letnico prve slovenske maše v svetišču. Gost je bil zlatomašnik p. Mihael Vovk OFM.

Iz župnijske kronike

Versko življenje v Sydneyju je starejše od omenjenega jubileja, frančiškani v Avstraliji delujejo že 64 let. Za bogoslužje so se sprva zbirali po različnih cerkvah, gostovali so tudi po dvoranah za različne prireditve. Med tem ko so rojaki v Melbournu zidali svoje svetišče, je p. Valerijan Jenko rojake v Sydneyju povabil, da so kot živa cerkev iskali prostor za svetišče in dvorano.

Prezbetirijanci so v Merrylandsu zgradili večjo cerkev in staro skupaj z župniščem so leta 1969 odkupili Slovenci. S skupnimi močmi so jo uredili, bogoslovci so prebarvali cerkev.

Na Silvestrovo leta 1969 popoldne se je zbralo lepo število rojakov k blagoslovu, ki ga je imel p. Ambros Ryan, avstralski provincial. Slovesnosti so se udeležili domači župnik, prezbetirijanski pastor, avstralski frančiškani ter p. Bazilij in sestre frančiškanke, ki so pripotovali iz Melbourna. Prepeval je mešani pevski zbor. 1. januarja 1970 so obhajali prvo sveto mašo, somaševala sta p. Valerijan in p. Bazilij. Prišlo je toliko ljudi, da so nekateri ostali zunaj, isti dan je bil v cerkvi tudi krščen prvi otrok. Od takrat v Merrylandu redno nedeljsko božjo službo.

Praznovanje z zlatomašnikom

P. Darko Žnidaršič OFM, voditelj slovenskega verskega središča v Sydneyju nam je najprej povedal, da termometri v teh dneh kažejo od 30 do 35 stopinj Celzija. Praznovanje v nedeljo, 4. januarja 2015, je bilo  lepo, prisrčno in preprosto. Zbralo se je presenetljivo število rojakov, kar 250.

Zlatomašnik p. Mihel Vovk je zbran opogumil k temu, da njihova vera in pogum ne ugasneta, kljub starosti in temu, da nekateri odhajajo iz tega sveta: „Ne smemo pozabiti, da rajni prosijo pri Bogu za nas in so naši zavetniki.“ P. Vovk je sicer zlato mašo najprej praznoval v Sloveniji, nato pa 21. decembra 2014 v Kewju v Melbournu in nato še v Adelaidi, 4. januarja 2015 pa v Sydneyju. Popoldne sta s p. Darkom obiskala še podružnico v Wollongongu, ki je oddaljena sto kilometrov in kjer je enkrat mesečno slovenska sveta maša.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.