Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

SSK negativno ob odlikovanju Serracchianijeve

| 13.01.2015, 08:21 Matjaž Merljak

Predsednik republike Borut Pahor bo danes predsednici italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine Debori Serracchianni ob 50-letnici ustanovitve dežele podelil zlati red za zasluge. Ob tem se je pojavila vrsta negativnih odzivov, tudi s strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da bo Borut Pahor odlikovanje podelil za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in podporo razvoju slovenske manjšine. V Pahorjevem uradu izpostavljajo pomen prispevka Serracchianijeve k poglabljanju dvostranskega sodelovanja tako na državni kot regionalni ravni. Prav tako si odlikovanje zasluži za podporo razvoju slovenske manjšine v Italiji kot elementa zbliževanja med državama, so zapisali v včerajšnjem sporočilu za javnost.

Napovedano odlikovanje Serracchianijeve je naletelo na več kritik. Svetovni slovenski kongres (SSK) je poudaril, da je odlikovanje Serracchianijeve neprimerno, saj da deluje v nasprotju s pravicami slovenske manjšine v Italiji. Je pobudnica deželnega zakona, ki izničuje manjše občinske uprave v deželi. To naj bi po pisanju SSK pomenilo smrtni udarec tisti avtonomiji, ki jo je še lahko uživala slovenska skupnost. Predsednik SSK Boris Pleskovič in predsednik konference SSK za Italijo Marjan Terpin tudi menita, da bi s tem odlikovanjem Slovenija prizadela krivico manjšini v Italiji in predsednika Pahorja pozivata, da odlikovanja ne podeli.

Portal Slomedia.it objavlja pismo števarjanske županje France Padovan in občinskih svetnikov Slovenske skupnosti, ki jih je napoved razburila in v tem ne vidijo smisla.

Po pisanju STA, so v največji opozicijski stranki SDS v nedeljo opozorili, da je v času Seracchianijinega vodenja FJK prišlo do sprejetja deželnega zakona za reformo krajevnih uprav, ki da "zelo negativno vpliva na slovenske zamejske občine in posledično tudi na poslabšanje položaja slovenske manjšine (...) saj nikjer ne omenja prisotnosti slovenske in drugih manjšin". Poslanca SDS Danijel Krivec in Ljubo Žnidar, člana komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, sta Pahorju v zvezi s tem naslovila tudi odprto pismo s protestom, ker da so zamejski Slovenci od njega pričakovali "državniško podporo". "Vi pa prav nasprotno nagrajujete politiko, ki slovenski manjšini jemlje pravice," sta zapisala.

"Nasilna ukinitev slovenskih občin se je že zgodila leta 1927. V znanem času. Sedaj pa naš predsednik države ukinjanje celo nagrajuje," sta med drugim zapisala v pismu Pahorju, ki ga je SDS objavila na svoji spletni strani.

"Premislek o nedržavniški politiki slovenske države" Pahorju ob odlikovanju Serracchianijeve svetuje tudi Samo Pahor iz manjšinskega družbeno-političnega društva Edinost. "Šele ko bodo zvesto in lojalno spoštovane obveze, ki izhajajo iz pogodb in drugih virov mednarodnega prava, bo mogoče govoriti o prijateljskih državah in podeljevati odlikovanja," je med drugim zapisal Samo Pahor. "Ne izključujemo pa možnosti, da bi bilo odlikovanje učinkovita spodbuda za odločen pristop k spoštovanju vseh navedenih notranjih in mednarodnih predpisov," je dodal.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.