Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Številne ceste zasnežene, promet oviran zaradi zdrsov tovornjakov

Slovenija | 30.01.2015, 12:03

Večji del Slovenije je zajelo sneženje, največ padavin je doslej padlo predvsem v hribovitem svetu Severne Primorske in na Gorenjskem, kjer je že zapadlo do okoli 25 centimetrov snega. V Ljubljanski kotlini je zapadlo 10 centimetrov snega, do večera ga bo verjetno okoli četrt metra, je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Na Gorenjskem lahko danes zapade okoli 40 centimetrov snega, v gorah tudi okoli pol metra. Predvsem na Gorenjskem bodo popoldne zaradi okrepljenega severnega vetra možni tudi snežni zameti. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov.

Drugod v notranjosti države vremenoslovci pričakujejo od 10 do 25 centimetrov južnega snega, najmanj na skrajnem jugu in vzhodu. Na Kočevskem, Dolenjskem, Mariborskem in v Prekmurju za zdaj dežuje. Po Gregorčičevih besedah bo na Kočevskem in Postojnskem dež popoldne znova prešel v sneg.

Po nižinah Primorske bo vseskozi deževalo, količina padavin pa lahko doseže od 30 do 70 litrov na kvadratni meter. Danes čez dan lahko ob intenzivnejših padavinah hitro in močno porastejo manjši vodotoki na območju jugozahodne Slovenije. Pri tem lahko pride do razlivanj v manjšem obsegu. Zaradi južnega vetra in zelo nizkega zračnega tlaka je danes dopoldne visoko tudi plimovanje morja.

Nevarnosti poledice ni, ker pa je sneg južen, bodo morda večje obremenitve drevja. Sneženje bo ponehalo v večernih urah, v soboto naj ne bi snežilo, v nedeljo pa bodo snežne padavine v notranjosti manj intenzivne, je povedal Gregorčič.

Zaradi snega več kot 5000 odjemalcev na Notranjskem in Severnoprimorskem brez elektrike

Zaradi težkega snega prihaja do okvar električnega omrežja in do pogostih prekinitev dobave električne energije. Trenutno so težave na Notranjskem, kjer je zaradi izpadov daljnovodov zunaj omrežja okoli 120 trafo postaj, brez elektrike pa okoli 4000 odjemalcev. Na Severnoprimorskem pa je brez električne energije ostalo 1285 odjemalcev.

Kot so za STA povedali na Elektro Ljubljana, so težave z dobavo električne energije trenutno bolj lokalnega značaja na Notranjskem in sicer na območju Žirov, Lučin, Polhovega Gradca in Dragomerja proti Podpeči.

Ekipe Elektra Ljubljana so na terenu, vse napake bodo odpravili tekom dneva, so napovedali. Težak sneg lomi oz. upogiba drevesa, ki padajo na vode in trgajo žice, a zaenkrat ne pričakujejo večjih težav.

Izpade dobave električne energije beležijo tudi v Elektro Primorska in sicer na Severnoprimorskem oz. tolminskem in ajdovskem koncu. Brez električne energije so odjemalci na območju Podmelca in Kneških Raven, Liga nad Kanalom, v dolini Doblarja, med Tolminom in Kobaridom in v Colu nad Ajdovščino.

Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo v čim krajšem času zagotoviti normalno oskrbo z električno energijo vsem odjemalcem, so sporočili iz Elektra Primorske.

V Ljubljani zamude v avtobusnem prometu, na delu vse ekipe zimske službe

V Ljubljani se je sneženje nekoliko umirilo. Po podatkih Ljubljanskega potniškega prometa mestni avtobusi zamujajo do pol ure, vendar na vseh linijah obratujejo, razmere pa se počasi umirjajo. Aktivirane so vse ekipe zimske službe, pluženje cest je v polnem teku, prav tako čistijo površine za pešce, so za STA povedali v zimski službi.

Vodja zimske službe v Ljubljani Damir Čugalj je pojasnil, da so aktivirali vse razpoložljive ekipe in več kot 600 ljudi. S posipanjem so začeli že sinoči ob 20. uri, ponovno so ceste posipali ob štirih, predvsem na izpostavljenih legah, mostovih in klancih. Ob šestih so začeli s pluženjem, ročne skupine za čiščenje površin za pešce so aktivirali ob 7. uri, najprej so očistili površine ob avtobusnih progah, šolah, vrtcih in zdravstvenih ustanovah.

Najbolj je snežilo prav v času prometne konice, kar je oviralo delo ekip, dostop do nekaterih delov mesta pa je bil otežen.

Zastoji na cestah

Ceste po večjem delu države so zasnežene, promet pa močno oviran. Ljubljanska vzhodna obvoznica je med Bizovikom in pokritim vkopom Strmec proti Golovcu zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila, poroča prometno-informacijski center. Na primorski avtocesti nastajajo zastoji med Vrhniko in Uncem proti Kopru zaradi zdrsa več tovornih vozil.

Za celotno primorsko avtocesto velja izločanje za tovorna vozila nad 7,5 tone v obe smeri. Na odseku Senožeče-Unec je možnost poledice.

Na vzhodni ljubljanski obvoznici so zaprti vsi priključki proti Dolenjski med Zadobrovo in Bizovikom zaradi zdrsov tovornih vozil. Iz istega razloga je tudi sicer oviran promet na več odsekih ljubljanske obvoznice. Na razcepu Kozarje proti Brezovici je ustavljenih več tovornih vozil z letnimi pnevmatikami.

Na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto je zaradi prometne nesreče pred priključkom Vipava oviran promet proti Postojni. Na gorenjski avtocesti je oviran promet med galerijo Moste in Lescami proti Ljubljani.

Zaradi prometne nesreče je zaprta regionalna cesta Vrhnika-Logatec.

Na cesti Lesce-Bled pri Bledu promet poteka izmenično enosmerno zaradi zdrsa tovornih vozil.

Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič in Idrija-Godovič, na cestah Nova Gorica-Tolmin in Bovec-Kobarid ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje in Petrina.

Na cesti čez prelaz Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko so obvezne verige.

Zaradi sneženja so zaprte cesta čez Vršič ter ceste Volče-Solarji in Solarji-meja z Italijo.

Zaradi močnega sneženja voznikom na prometno-informacijskem centru priporočajo, da vozijo previdno, s primerno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost razmeram na cesti. Potovalni čas bo danes daljši. Zimska oprema je obvezna.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...