Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Brežiška občina proti znižanju jedrskega nadomestila

Politika | 28.01.2015, 10:11 Petra Stopar

Brežiški svetniki in župan Ivan Molan so razočarani nad odnosom države do občine. Kritični so do vladnega ukrepa o zmanjšanju sredstev jedrskega nadomestila. Po njihovem gre za nerazumljivo dejanje jemanja sredstev že tako finančno podhranjeni lokalni skupnosti, ki živi v pasu večje jedrske ogroženosti, saj na območju deluje krška nuklearka.

Razumeli bi varčevalne ukrepe, vendar gre v primeru nižanja sredstev t.i. jedrske rente za preusmeritev teh sredstev v sicer finančno dobro preskrbljen sektor energetike, ocenjujejo na brežiški občini. Uredba, ki jo je vlada sprejela na seji 17. decembra lani, občini Brežice zmanjšuje nadomestilo s sedanjih 2,1 na 1,7 milijona evrov.

Na ponedeljkovi izredni seji so svetniki poudarili, da bo izguba dodatnih 400.000 evrov prizadela občane, saj so namenjena prav zagotavljanju višje kakovosti življenja v občini. Župan Ivan Molan je o posledicah še povedal: »To bi za nas pomenilo velik udarec, izračunali smo namreč, da nam je vlada od leta 2012 na osnovi dohodnine, 21. člena in zdaj še nuklearne rente že zmanjšala sredstva za 2,1 milijona evrov. To je pa seveda zelo veliko, predvsem za zagotavljanje investicij, še več, enostavno ugotavljamo, da verjetno ne bi mogli več zagotavljati tudi tistih osnovnih nalog, ki jih moramo.«

Kot pojasnjujejo na občini, bodo ogroženi številni programi, kot npr. javni razpis za spodbujanje podjetništva, Podjetniško-obrtni in kmetijski sejem, promocija turizma, razvojni programi kmetij, ureditev otroških igrišč, denarne pomoči ob rojstvu otrok, vlaganja na področju izobraževanja, kot so novogradnje in obnove osnovnih šol itn.

Tako so vse stranke v občinskem svetu potrdile sklep, da se vlado pozove o spremembi uredbe o višini nadomestila ali pa vsaj ohrani znesek nadomestila na ravni lanskega leta. »Ustanovili smo tudi komisijo, ki bo spremljala ostala dogajanja, kajti vemo, da se nenehno hoče v Posavju in občini Brežice ukiniti določene institucije, čemur vsi strogo nasprotujemo,« je še poudaril župan Molan.

Kot je dodal, je svet svetnike koalicijskih SMC, DeSUS in SD pozval, da v sklopu svojih strank dosežejo tudi spremembo uredbe o merilih za določitev višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora, ki bo Brežicam najmanj vrnila sredstva iz naslova nadomestila, ki so občini pripadala lani. A kot poroča spletna stran Dolenjskega lista, v SMC in Desus sklepa niso hoteli podpreti.

Andrej Vizjak iz SDS pa je dejal, da kot član stranke, ki ni sooblikovala vlade, ne more prevzemati odgovornosti za vladno uredbo, ki brežiški občini jemlje del denarja. Razočaran je nad tem, da člani vladne koalicije v Ljubljani ne izvedo, kaj se dogaja v vladi. Vizjak za tako neobveščenost brežiških političnih predstavnikov v Ljubljani vidi dva razloga: ali so brežiški politični predstavniki tako nesposobni ali pa vlada odloča v popolni tajnosti, še piše portal Dolenjskega lista.

Politika, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.