Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vse manj nepravilnosti pri vulkanizerjih

Sociala | 24.01.2015, 09:00 Rok Mihevc

Finančna uprava je nedavno opravila vnaprej napovedane nadzore pri vulkanizerjih, cvetličarjih, vrtnarjih in svečarjih. Tokratni nadzor je pokazal na občutno izboljšanje pri vulkanizerjih, pri ostalih treh dejavnostih pa so nepravilnosti na ravni izpred enega leta.

Inšpektorji so oktobra in novembra lani pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva opravili 394 nadzorov. Ugotovili so 31 kršitev, kar pomeni, da so bile nepravilnosti ugotovljene pri sedmih odstotkih opravljenih nadzorov. Najpogostejše kršitve so bile zaposlovanje na črno, nevodenje poslovnih knjig za ugotavljanje davčne obveznosti ter neizdajanje računov. V letih pred 2012 so davčne oblasti nepravilnosti v teh dejavnostih ugotavljale v skoraj 40 odstotkih vseh nadzorov, leta 2013 je ta delež padel na približno šest odstotkov.

Poleg tega je Finančna uprava opravila tudi 214 nadzorov pri vulkanizerjih. Nepravilnosti so ugotovili v sedmih primerih, kar predstavlja le tri odstotke vseh nadziranih zavezancev. Najpogostejše kršitve so bile vezane na zaposlovanje na črno. Leta 2012 so bile nepravilnosti ugotovljene v več kot 50 odstotkih vseh opravljenih nadzorov, v letu 2013 v 13 odstotkih, lani pa le še v treh odstotkih vseh opravljenih nadzorov.

V Fursu ugotavljajo, da napovedani, ciljno usmerjeni nadzori in večje zavedanje državljanov pozitivno vplivajo na dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, ki smo mu v teh dejavnostih priča v preteklih dveh letih. Za dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti je po navedbah Fursa ključna predvsem vloga vsakega posameznika. Vse državljane tako pozivajo, da za vsako blago ali storitev vedno zahtevajo in vzamejo račun.

Vsak posameznik lahko, če želi, fotografijo računa pošlje kot MMS sporočilo na 051 241 241 ali kot priponko na elektronski naslov blagajne.fu@gov.si. V zadnjem letu in pol je Furs prejel 7325 fotografij računov.

Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...