Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Socialni partnerji znova o minimalni plači

Politika | 20.01.2015, 10:37 Petra Stopar

Socialnim partnerjem tudi sinoči po drugem poskusu ni uspelo skleniti pogajanj o sporazumu za letos in naslednje leto. Razhajanja ostajajo pri izvzemu dodatkov iz minimalne plače, pojavila pa so se tudi pri prednostni obravnavi terjatev delavcev. Strani se bodo danes še v tretje poskušale uskladiti.

Zaplet ostaja pri definiciji minimalne plače. Medtem ko sindikati zahtevajo postopen izvzem dodatkov iz minimalne plače, pa se delodajalci s tem ne strinjajo.

So pa, kot pravi Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije, delodajalci predlagali, da se v socialni sporazum zapiše zavezo o preučitvi definicije minimalne plače. »Jaz sem prepričan, da je treba tako pomembno vprašanje, kot je definicija minimalne plače, uskladiti med socialnimi partnerji, in prav je, da tako tudi naredimo,« je povedal Smole v izjavi za novinarje.

A za predstavnike delojemalcev to ni bilo dovolj. Če zaveze o izvzemu dodatkov ne bo v sporazumu, sindikati želijo, da se iz njega izloči vsa vprašanja, povezana z minimalno plačo »in se s tem omogoča sindikatom, da se borimo za popravo te krivice izven vsebin socialnega sporazuma«, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Na včerajšnjih pogajanjih so se kot problematične izkazale tudi na predlog sindikatov predvidene spremembe insolvenčne zakonodaje, skladno s katerimi bi imelo poplačilo terjatev delavcev absolutno prednost pred ostalimi terjatvami. Delodajalci, predvsem predstavniki obrtnikov, temu ostro nasprotujejo, saj da mali upniki ne smejo biti izvzeti iz poplačila, ker bi bili v tem primeru primorani zapreti svoja podjetja. Namesto tega predlagajo zagotovitev učinkovitejšega vodenja stečajnih postopkov z namenom učinkovitejšega poplačila delavcev in navadnih upnikov.

So pa se socialni partnerji strinjali z usklajevanjem plač glede na rast življenjskih potrebščin. Danes, ko se izteka rok, jih čaka še tretji poskus dogovora o odprtih vprašanjih in če bodo dokument parafirali, bi bil sporazum na vladi in organih organizacij potrjen in formalno podpisan do konca januarja.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.