Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novakova: Koalicija pripravljena nadaljevati pogovore o predlogu zakona o dostojnem pokopu

Slovenija | 15.01.2015, 15:53 Rok Mihevc

Poslanska skupina NSi je danes koalicijskim poslancem predstavila svoj predlog zakona o dostojnem pokopu, s katerim želi urediti problematiko prikritih grobišč. Predsednica NSi Ljudmila Novak je v izjavi povedala, da je koalicija pokazala pripravljenost za nadaljevanje pogovorov. Po njenih besedah ima največ pomislekov SD, delno pa tudi DeSUS.

V SD in DeSUS menijo, da veljavni zakon o vojnih grobiščih dovolj dobro ureja problematiko, je pojasnila Novakova. Po njenem mnenju pa zgolj z noveliranjem sedanjega zakona ni mogoče rešiti vseh težav na tem področju. Spomnila je, da je v Sloveniji okoli 600 prikritih grobišč, v katerih je približno 15.000 žrtev.

Eden od dogovorov današnjega srečanja je bil, da bodo koalicijske stranke v roku 14 dni dale morebitne pripombe na predlog zakona o dostojnem pokopu, ki ga NSi še ni vložila v zakonodajni postopek. Novakova je poudarila, da želijo pred tem doseči čim širše soglasje vseh vpletenih. Po njenih besedah se NSi zato pogovarja tudi z opozicijo in drugo zainteresirano javnostjo. Za prihodnji teden je tako predvideno, da bo NSi svoj zakonski predlog predstavila opozicijskim poslancem, že v petek pa se bo NSi srečala s predstavniki Nove slovenske zaveze. Ob tem je Novakova opozorila, da komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč ocenjuje, da je zakonski predlog dober in da ustrezno rešuje probleme.

Novakova je pojasnila, da je na današnjem srečanju tudi koalicijska stran izrecno izrazila željo, da se zadeva ne bi sprevrgla v ideološko temo. Glede SDS je predsednica NSi dodala, da kolikor ji je znano, se bo SDS pred oblikovanjem svojega stališča posvetovala tudi z Novo slovensko zavezo. O vsebini predloga zakona o dostojnem pokopu pa je Novakova pojasnila, da zakon natančno ureja celoten postopek, ki je povezan z registracijo prikritih grobišč in identifikacijo žrtev. Ob tem je opozorila, da ima Slovenija trenutno v register vojnih grobišč še vedno vpisano eno samo grobišče. Po njenih besedah gre tudi za posledico neustreznosti veljavnega zakona.

Če bi bil zakon, ki ga predlaga NSi, sprejet, bi njegovo izvajanje terjalo tudi nekaj dodatnega proračunskega denarja, je še dodala Novakova. Po sedanjih ocenah gre za en milijon evrov. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi poudarila, da obstaja načelna podpora koalicije, da se problematika ustrezno uredi, pri tem pa se skuša doseči čim širše družbeno in politično soglasje. Po njenih besedah zakonski predlog, pod katerega se je podpisala NSi, ureja temeljno civilizacijsko normo po dostojnem pokopu.

Kustec Lipicerjeva je ocenila, da gre predvsem za tehnični zakon, ki procesno in institucionalno ureja pokop žrtev povojnih pobojev. "Neodvisno od zgodovinskih okoliščin je treba spoštovati pieteto in pa pravico vsakega posameznika, da je dostojno pokopan," je dejala. Po besedah Kustec Lipicerjeve v SMC zakonski predlog razumejo tudi kot dodatno priložnost za narodno spravo in pomiritev, pa tudi kot korak k odpravi ideoloških spon, ki so povezane s polpreteklo zgodovino. Dejala je še, da bo koalicija tudi preverila, kakšno je stališče vlade do predloga zakona o dostojnem pokopu.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Uroš Prikl je v izjavi potrdil, da imajo nekaj pomislekov glede zakona, ki ga predlaga NSi. Glavni pomislek je po njegovih besedah v tem, da že veljavni zakon o vojnih grobiščih ureja vse tisto, kar bi NSi želela urediti z novim zakonom. Prikl je napovedal, da bodo oblikovali dokončno stališče o zakonskem predlogu v tednu ali dveh. Po njegovih besedah si bo DeSUS prizadeval za dosego konsenza, pri tem pa podpiral rešitve, ki ne bodo povzročile novih razdvajanj. Glede sedanjega zakona je še dodal, da ni problem v njegovi vsebini, ampak v tem, da ga pristojni ne izvajajo.

"Na prvi pogled smo ugotovili, da vse te zadeve v večji meri rešuje že zakon o vojnih grobiščih, ki je bil v preteklosti usklajen s širšo zainteresirano javnostjo," pa je v izjavi dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Po njegovih besedah si v stranki ne želijo nepotrebnega podvajanja zakonov, saj to ne bo rešilo problemov. Han je poudaril, da bi veljalo ugotoviti, zakaj se sedanji zakon ne izvaja, kot bi se koral. Ob tem je dejal, da obstaja tudi možnost njegovega noveliranje. Napovedal je, da bodo v dogovorjenem roku oblikovali pisne pripombe na zakonski predlog in jasno povedali, ali podpirajo, da gre le-ta v zakonodajni postopek.

 

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...