Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zasedene kapacitete na infekcijski kliniki

Politika | 15.01.2015, 10:26 Petra Stopar

Vodstvo ljubljanske infekcijske klinike te dni opozarja na veliko gnečo. Razmere so izjemne, pravi predstojnik Franc Strle, število bolnikov pa presega zmogljivosti klinike, zato skušajo pristojni rezerve iskati tudi na drugih oddelkih kliničnega centra.

Predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle je povedal, da so kapacitete na kliniki prezasedene, trenutno imajo 76 odraslih bolnikov, tudi otroški oddelek je povsem zapolnjen. Zato prostorsko stisko rešujejo tudi tako, da v sobe nameščajo dodatne postelje, nekateri bolniki pa ležijo tudi na posteljah na hodnikih, kar je po Strletovem mnenju nesprejemljivo, saj ne zadošča osnovnim higienskim potrebam bolnikov, hkrati pa ni človeško in dostojno. Prav tako je nevarno za širjenje okužb, saj je nadzor manjši. Po njegovi oceni bi na infekcijski kliniki potrebovali dodatnih 20 do 30 postelj.

„Treba pa je vedeti, da so predpogoji za ustrezno obravnavo bolnikov primeren prostor ter ustrezna oprema in kadri. Mi se tu pogovarjamo samo o posteljah, kar pomeni, da je to ustrezen prostor oz. delovna oprema, izpolniti pa je treba tudi vse druge stvari. In tisto, kar je najtežje izpolniti, so kadri. Ni samo dovolj, da jih imamo, teh je premalo, morajo biti tudi usposobljeni. Tu gre za težke bolnike in jih ne more obravnavati kar kdorkoli,“ je dejal Strle. Sicer pa bodo pomanjkanje prostora rešili tudi z iskanjem kapacitet v poslopju UKC, „in taka pomoč bo predvidoma v ponedeljek, ko nameravamo na dermatološki kliniki odpreti dodaten oddelek za 20 bolnikov“.

Že v ponedeljek so v ljubljanskem kliničnem centru zaradi pojava gripe in drugih okužb dihal do preklica prepovedali obiske. Kot je dejal Strle, pa je pojav gripe še na začetku in se bo po njegovih pričakovanjih še pogosteje pojavljal čez teden ali dva. Potem pa epidemije gripe običajno trajajo med šest in osem tednov.

Politika, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...