Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Janša v Pogovoru o na Radiu Ognjišče o aktualnih političnih zadevah

Politika | 14.01.2015, 18:25

V oddaji Pogovor o smo gostili predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. Podal je svoj pogled na aktualne razmere v državi, na obdobje, ki ga je preživel na Dobu, in na obdobje, ki je pred nami.

Janša je uvodoma dejal, da je pogrešal večjo angažiranost medijev o poročanju Odbora 2014. "Če bi Odbor 2014 za seboj imel vsaj približno takšno medijsko podporo, kot jo je imel odbor za varstvo človekovih pravic leta 1988, potem bi se v smislu reforme sodstva verjetno že nekaj več doseglo, kot se je sedaj."

Janša je poudaril, da bo sodba v primeru Patria padla v vsakem primeru, bodisi pri nas ali na Evropske sodišču za človekove pravice, saj gre za veliko blamažo. "Prav vsak, ki zna brati in je tisto sodbo prebral, mi je pritrdil. Saj praktično ni nobenega pravnega strokovnjaka, ki bi si zaslužil to ime, če izvzamemo avtorja jugoslovanske represivne zakonodaje dr. Bavcona in še nekaj njegovih asistentov, ki bi kakorkoli v tej dobi našli eno samo sled vladavine prava ali pa pravne države. Gre za popolni konstrukt. Za hujši konstrukt, kot je bila sodba vojaškega sodišča leta 1988."

Janez Janša
Janez Janša © ARO

Na vprašanje, kako bo, če bo to sploh mogoče, opral svoje ime, pa je dejal, da se naj s pranjem imena ukvarjati tisti, ki so nanj metali blato. "Novinarji, ki so blatili moje ime in ob tem, ko so me omenjali, ves čas dodali besedi pravnomočno obsojeni, pričakujem, da bodo potem še nekaj let pisali pravnomočno oproščeni Janez Janša in dodali še kakšno opravičilo, če je še kje prisotne kaj kulture." je povedal.

V nadaljevanju je Janša spregovoril tudi o privatizaciji. Ta bi se morala nadaljevati, o prodaji Telekoma pa dejal, da "okoli 50 milijonov evrov lobiji počrpajo iz Telekoma, da lahko obvladujejo medije". "Ko smo hoteli Telekom privatizirati, sta bili proti SLS in DeSUS. Danes so delnice vredne petkrat manj," je dejal in dodal, da je Slovenija pod levimi vladami po letu 2008 izgubila milijarde BDP in 91-tisoč delovnih mest v gospodarstvu. "Če pogledamo primerjalno, tam kjer smo bili mi leta 2008 in kjer je bila Poljska ali pa katera druga srednjeevropska država, in pogledamo, koliko smo izgubili mi, in koliko so oni, potem dobimo neko realno sliko. Poljska ni imela recesije. Mi smo v tem času izgubili 7,5 odstotkov BDP, Poljska je v tem času zrasla za deset odstotkov," je povedal Janša in dodal, da se v stranki sicer strinjajo, da letos proračuna še ne bo mogoče izravnati in s tem izpolniti zlatega fiskalnega pravila, ampak ne bodo pa podprli predloga, da se v zakon zapiše, da je vlada tista, ki bo določila, kdaj nas lahko brezglavo zadolži. S takim izvedbenim zakonom se fiskalno pravilo po mnenju Janše izniči.

V drugem delu oddaje je Janša o osebni izkaznici stranke SDS  dejal, da so "člani v njihovi stranki zaradi vrednot, ne zaradi koristi". Lani so hoteli nekateri "SDS uničiti, vendar pa smo v javnomnenjskih raziskavah spet na prvem mestu" ter dodal, da SDS lahko kadarkoli sestavi sposobno vladno ekipo. "Doslej je že dvakrat dokazala, da je zmožna resno upravljat s to državo. Stranke, ki nastanejo nekaj tednov pred volitvami, pa uprizarjajo nekaj takega, kot Cerarjeva, ki je še sredi belega dne in z lučjo komaj našla gospodarskega ministra". In še: "SDS je v tem trenutku edini faktor stabilnosti. Ko se omeni SDS, ljudje vedo, o čem govorimo. Ne skrivamo se za nekaterimi imeni."

O tem, kateri stranki zaupa, koga bi povabil v vlado, če bi bil na tem, da jo sestavi, pa je prvak SDS dejal, da je vprašanje na mestu, a da je v Sloveniji v tem trenutku težko govoriti toliko vnaprej, saj stranke kar naprej nastajajo. Hkrati pa je poudaril, da v SDS so k sodelovanju doslej povabili vse, niso bili izključujoči za razliko od nekaterih.

Vabljeni k poslušanju Pogovora o.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.