Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Hlodi iglavcev (foto: ARO)
Hlodi iglavcev

Lesa še vedno niso plačali

Kmetijstvo | 14.01.2015, 11:45

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije vse lastnike gozdnih zemljišč, ki les prodajajo, opozarjajo, naj bodo pri odločitvah o izbiri odkupovalca previdni. Kljub velikim prizadevanjem, da bi rešili zaplet z lanskim neplačilom lesa številnim kmetom, odkupovalci tega, kljub obljubam, še niso storili.

Po lanskem žledu se je na trgu pojavila velika količina lesa in posledično so padle tudi cene. Lastniki gozdov so si prizadevali, da bi našli poti prodaje za posekan les, pri tem pa se jih je veliko znašlo v neprijetni situaciji, ko kljub obljubam, odkupovalci v dogovorjenem roku njihovega prevzetega lesa niso plačali.

Zaradi neplačanega lesa je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije lani novembra organizirala srečanje. Prišlo je več kot 30 oškodovancev pa tudi vpleteni prodajalci in vsi, ki so sodelovali v verigi odkupa lesa: lastnik podjetja Kohlweg, lastnik podjetja KLM Holztransport Marjan Travar in Bojan Čebulj. Odzvali so se tudi lastniki žage Travnekar, ki z oškodovanci sicer niso neposredno sodelovali.

Na srečanju je bilo ugotovljeno, da je bila pot lesa lahko drugačna od dogovorov, pa tudi v realizaciji posla so lahko sodelovali drugi akterji, kot je bilo dogovorjeno v pogodbah med prodajalci in odkupovalci lesa. Po burni razpravi se je novembrsko srečanje končalo z obljubami odkupovalcev, da bodo za vsak posamezen primer pojasnili, kako je s poplačilom odpeljanega lesa, in ga plačali, uredili pa bodo tudi medsebojne poslovne odnose, pojasnjuje Gašper Cerar z Upravne službe zbornice in dodaja: "Še vedno pričakujemo, da se bodo držali besed, ki so jih dali in bodo pošteno plačali vse prodajalce, ki so jim zaupali svoj les."

14 dni se vleče že dva meseca

"Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije smo v skladu z dogovorom zbrali vso dokumentacijo od prodajalcev lesa, jo uredili, pripravili konkretne zahtevke za vsakega izmed prodajalcev in podatke posredovali vsem odkupovalcem. Čeprav so odkupovalci novembra podali ustna zagotovila, da bodo v največ dveh tednih po prejemu dokumentacije uskladili medsebojna razmerja, vsakemu izmed prodajalcev podali natančen odgovor o njegovem zahtevku in seveda poplačali odpeljan les, do realizacije obljub še ni prišlo," so zapisali na spletni strani KGZS.

Kakšne možnosti imajo lastniki, ki lesa niso dobili plačanega, pa bo v naši oddaji Zelena dežela, v torek 20. januarja ob 11.15, pojasnil direktor KGZS Branko Ravnik.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.