Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovesnost podelitve palijev nadškofom metropolitom odslej v domači škofiji

Cerkev po svetu | 29.01.2015, 14:57 Marta Jerebič

Vatikan je spremenil običaj podeljevanja palijev nadškofom metropolitom. Papeški ceremonier msgr. Guido Marini je vsem apostolskim nunciaturam poslal pismo, v katerem pojasnjuje to papeževo odločitev, ki letos zadeva tudi novega ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

Palij – bel trak iz volne - predstavlja vez metropolita z rimskim papežem. A nadškofom metropolitom odslej palija ne bo več podelil papež med slovesnostjo v Vatikanu, ampak bodo to storili apostolski nunciji v njihovi škofiji, ob prisotnosti krajevnih vernikov in škofov, ki spadajo pod določeno metropolijo.

Novi nadškofi metropoliti bodo sicer na praznik sv. Petra in Pavla, 29. junija, vseeno somaševali s papežem in se udeležili obreda blagoslova palijev. Te bo papež nadškofom metropolitom izročil v zasebni avdienci, slovesnost podelitve pa bo nato, kot omenjeno v njihovih škofijah.

Msgr. Guido Marini je za Radio Vatikan povedal, da želijo s to spremembo poudariti občestvo med svetim očetom in nadškofi metropoliti ter hkrati tudi vez s krajevno Cerkvijo in dati priložnost vernikom, da so prisotni pri takem obredu.

Spomnimo, da bo letos palij prejel tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Torej lahko sklepamo, da bo slovesnost podelitve palija enkrat po 29. juniju potekala v ljubljanski stolnici, vodil pa jo bo nuncij Juliusz Janusz.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...