Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

AUDIO: Tudi Slovenska karitas na razvojnih dnevih

Slovenija | 23.01.2015, 18:09 Rok Mihevc

Evropski komisar Neven Mimica je danes na Slovenskih razvojnih dnevih napovedal krepitev prizadevanj Evropske unije za ustvarjanje bolj pravičnega sveta in za zmanjševanje revščine, a na trajnosten način. Krepitev prizadevanj v tej smeri je napovedal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Ob začetku evropskega leta za razvoj je evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Mimica izrazil pričakovanje, da ta projekt EU ne bo ostal le znotraj "mehurčka" skupnosti, ki se ukvarja z razvojnimi vprašanji, ampak da se bo zavedanje o pomenu tovrstnih vprašanj nudenja razvojne pomoči manj razvitim državam preneslo tudi na širšo evropsko javnost.

Spodbuda za to mu je tudi nedavna raziskava Eurobarometra, po kateri 85 odstotkov državljanov članic EU podpira zagotavljanje pomoči državam v razvoju.Izpostavil je še, da je EU s skupno okoli 56 milijardami evrov za razvojno sodelovanje največja donatorica v svetu. Zagotavlja približno polovico vseh sredstev, ki gredo v ta namen. "A moramo biti tudi najboljši, ne le največji," je poudaril Mimica in se zavzel, da morajo biti zagotovljena sredstva porabljena učinkovito in kakovostno.

Poudaril je, da so rezultati zadanih ciljev - predvsem razvojnih ciljev tisočletja, ki so si jih zadali Združeni narodi in ki se iztekajo letos - dobri: revščina v svetu se je prepolovila. 9 od 10 otrok je vključenih v šole, povečuje se tudi odstotek deklic v šolah. "A ne smemo spati na lovorikah," je dodal komisar.

Srečanje se je udeležila tudi Slovenska karitas. Generalni tajnik Imre Jerebic je povedal: "Poudaril sem, da je karitas od vsega svojega začetka razvojno naravnana. Poleg evropske pomoči smo dobili izkušnjo mednarodnega sodelovanja."

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...