Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tiskovna konferenca celice UDBE (foto: Izidor Šček)
Tiskovna konferenca celice UDBE

VIDEO: Razstava v celicah UDBE

| 21.01.2015, 14:48 Jože Bartolj

V nekdanji stavbi Ministrstva za notranje zadeve na Beethovnovi 3 so danes ob 17. uri odprli prvi del razstavnega projekta O čem razmišljaš Antigona?. V zaporniških celicah nekdanje službe državne varnosti Udbe je na ogled razstava del devetih slovenskih avtorjev. Drugi del projekta bo od 12. februaraja na ogled v Zavodu sv. Stanislava.

V celicah na Beethovnovi svoja dela razstavljajo Jože Bartloj, Jirži Bezlaj, Lojze Čemžar, Marjetka Dolinar, Jirži Kočica, Matej Metlikovič, Žiga Okorn, Janko Orač in Jošt Snoj.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član strokovnega odbora projekta Jože Muhovič, so razstavo pripravili zato, da od besed preidejo k dejanjem, od dialogiziraja k samoraziskovanju. „V Sloveniji so take vsebine nedvomno nepokopane in nepospravljene vsebine, ki do današnjih dni resoniranjo iz nasilnega in tragičnega bratomornega časa med drugo svetovno vojno in po njej. Preprosto zato, ker do danes še niso bile potolažene, objete, izjokane, izkričane in prebolene, kot bi bilo to prav ‒ in odrešilno. V tem pogledu se na nas še vedno z vso pezo naslavlja vprašanje, ki odmeva iz naslova slike Staneta Kregarja iz leta 1971 in daje osnovni ton letošnji istoimenski dvodelni razstavi: O čem razmišljaš, Antigona? Pa tudi njemu komplementarno vprašanje: O čem razmišljaš, Kreon? In nobenega od njiju ne bomo mogli odgnati, dokler ju ne bomo v povezavi priznali kot nadvse resni in odločilni vprašanji naše sedanjosti in vsakega od nas.“

dr. Jožef Muhovič
dr. Jožef Muhovič © Izidor Šček

V Sloveniji so žrtve dveh svetovnih vojn odločilno zarezale v tkivo malega naroda, kar se na vsakem koraku pozna tudi v likovni umetnosti. In celo generacija tistih, ki jim ni bilo treba biti v totalni vojni, je bila preko profesorjev in preko slik starejših avtorjev vpeljana v temno modernistično vzdušje, ki si ga ob zamolku povojnih pobojev nekateri v svoji mladosti niso znali niti predstavljati, pa je ob razstavi zapisal kipar Kočica, prav tako član strokovnega odbora projekta O čem razmišljaš Antigona?.

Kletni prostori na Beethovnovi 3 so po njegovih besedah kot prostori, kamor so zaprli Antigono. Prostori so postali resonančni okvir zamolčanosti in njihovi iskanj izvirov, njihove želje po življenju.

Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, ki s kletnimi celicami na Beethovnovi upravlja od oktobra 2013, je povedala, da so celice sicer spomenik državnega pomena, a denarja za njihovo obnovo ni. Zato so, kot je dejala, veseli pobude civilnodružbene iniciative Resnica in sočutje, kamor se projekt umešča. Želijo si še več takšnih projektov. Kot je še povedala, bi v celicah, ki so bila v uporabi do leta 1966, radi uredili muzej totalitarizmov, kot jih že imajo nekatere države, ki so jih zaznamovali totalitarni režimi.

Likovni projekt O čem razmišljaš Antigona? nosi ime po naslovu slike akademskega slikarja Staneta Kregarja iz leta 1971. V drugem delu projekta v Zavod sv. Stanislava v Ljubljani bodo od 12. februarja do 5. aprila na ogled dela približno 25 znanih slovenskih likovnih umetnikov.

Razstava na Beethovnovi 3 bo na ogled do 27. januarja, vsak dan od 17. do 19. ure.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.