Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež na Filipinih – 2. dan: Pretrgajte verige nepravičnosti in prisluhnite glasu revnih

Cerkev po svetu | 16.01.2015, 17:54

Papeža Frančiška je včeraj na poti od letališča do nunciature v Manili pozdravilo vsaj milijon ljudi, približno enaka množica ljudi ga je danes pozdravljala na poti do predsedniške palače. Tam se je srečal s filipinskim predsednikom Benignom Aquinom, nato pa nagovoril predstavnike oblasti. Pozval jih je, naj prisluhnejo glasu revnih, zagotavljajo socialno pravičnost in spoštovanje življenja. Zatem je papež daroval mašo v manilski katedrali ter se srečal z otroki z ulice in družinami.

Papež Frančišek je v svojem prvem nagovoru poudaril, da ima njegov obisk na Filipinih en glavni cilj: pokazati bližino žrtvam tajfuna Haiyan, ki je državo prizadel leta 2013, in v katerem je umrlo več kot 6 tisoč ljudi. "Skupaj z narodi s celega sveta sem občudoval junaško moč, vero in vztrajnost, ki so jih mnogi Filipinci pokazali ob tisti naravni katastrofi. Te vrline, ki so ukoreninjene v upanju in solidarnosti ter so prepojene s krščansko vero, so postale izvir izliva dobrote in velikodušnosti, zlasti s strani mnogih mladih."

Ta zgled solidarnosti pri delu obnove je pomembna lekcija za vse nas, je dejal papež in ob tem pozval k pomoči revnim: "Biblično izročilo vsem narodom predpisuje dolžnost prisluhniti glasu revnih in pretrgati verige nepravičnosti in zatiranja, ki povzročajo jasne in sramotne socialne neenakosti."

Frančišek in filipinski predsednik
Frančišek in filipinski predsednik © Radio Vatikan
Za prenovo družbenih struktur, ki pripomorejo k ohranjanju revščine in izključevanju revnih, pa je najprej potrebno spreobrnjenje mišljenja in srca, je poudaril papež in politike pozval k poštenosti, integriteti in odgovornosti za skupno dobro ter zavračanju korupcije.

Spregovoril je tudi o pomembnosti družine, spoštovanju neodtujljive pravice do življenja od spočetja do naravne smrti ter spoštovanju verske svobode in svobode vesti.

Na koncu se je dotaknil razmer na najjužnejšemu filipinskemu otoku Mindanao. Izrazil je upanje, da bo napredek v smeri miru prinesel pravične rešitve za vse, tudi za staroselsko prebivalstvo in verske manjšine.

Maša v katedrali - Revni so v središču Evangelija

Maše v katedrali Brezmadežnega spočetja v Manili se je udeležilo približno 2 tisoč škofov, duhovnikov, redovnikov, redovnic in bogoslovcev. Na Filipinih sicer deluje 131 škofov, 9 tisoč duhovnikov, 1500 redovnikov in 12 500 redovnic. Pozval jih je, naj bodo blizu revnim, oznanjajo lepoto krščanskega zakona, spregovoril pa je tudi o družbi, ki je obtežena s korupcijo.

Filipinci imajo manilsko katedralo za mater vseh filipinskih cerkva. Sedanja različica, ki je bila zgrajena v 50-ih letih prejšnjega stoletja, je že osma po vrsti, prva je nastala že leta 1581 iz bambusa in listov. Skozi zgodovino so jo uničevali tajfuni, požari, potresi in bombardiranja. Zaradi obnove po potresu leta 2012 je bila vse do letošnjega leta zaprta. Papež Frančišek, ki ga je ob prihodu sprejela skupina otrok, oblečenih v uniforme švicarske garde, je pridigo začel z vprašanjem iz Evangelija, ki ga je Jezus postavil Petru. Ali me ljubiš? »Da«, so odgovorili prisotni, papež pa se jim je ob tem zahvalil, čemur je sledil smeh.

Papež je Cerkev na Filipinih pozval k odpravljanju vzrokov neenakosti in nepravičnosti ter k solidarnosti z revnimi. "Revni so v središču Evangelija. Če revne vzamemo iz Evangelija, ne moremo razumeti celotnega sporočila Jezusa Kristusa."

Škofe in duhovnike je pozval, naj bodo pristni pričevalci in zavrnejo miselnost tega sveta in naj ne podležejo materializmu. "Samo če sami postanemo ubogi, če odstranimo samovšečnost, se lahko poistovetimo s poslednjimi med našimi brati in sestrami. Tako bomo stvari videli v novi luči in tako bomo lahko odgovorili na izziv oznanjevanja radikalnosti evangelija v družbi, ki je navajena na izključevanje, polarizacijo in sramotno neenakost."

Manilska katedrala
Manilska katedrala © Radio Vatikan
Predvsem mlade duhovnike in bogoslovce je povabil, naj bodo prisotni med mladimi, ki so zmedeni in pobiti, obupani zaradi revščine ter korupcije in ki so v skušnjavi, da bi odnehali, pustili šolo. Pozornost naj namenjajo tudi družinam. "Oznanjajte lepoto in resnico krščanskega zakona v družbi, ki ima zmedeno predstavo o spolnosti, zakonu in družini. Te stvarnosti so vse bolj pod napadom močnih sil, ki poskušajo zmaličiti Božji stvariteljski načrt in prevarati prave vrednote, ki so navdihnile in dale obliko vsemu lepemu v vaši kulturi," je še dejal papež.

Papež se je srečal z otroki ulice

Papež Frančišek se je po maši ustavil v centru za otroke ulice v Manili, ki ga vodi dobrodelna ustanova ANAK – Tnk. Ta obisk sicer ni bil predviden na uradnem programu. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je povedal, da je papež v družbi približno 320-ih otrok preživel pol ure. Omenjena nevladna organizacijau, ki jo vodi nek francoski duhovnik in je razširjena v več državah sveta, je sicer že septembra lani sprožila kampanjo z naslovom Kaj pa mi?, s katero je papeža vabila na obisk. Manilski nadškof, kardinal Luis Antonio Tagle je oktobra lani papežu v Vatikan prinesel tisoč pisem otrok in tudi video, ki prikazuje življenje otrok ulice.

Papež z otroki ulice
Papež z otroki ulice © Radio Vatikan

Papež Frančišek z družinami
Papež Frančišek z družinami © CTV
Papež: Varujte družine pred nevarnostmi relativizma

Papeža Frančiška je popoldne v športni areni v Manili pozdravila praznična in navdušena množica družin. Mnogi so ga uspeli osebno pozdraviti, saj se je sveti oče z njimi zadržal v krajših pogovorih.

Škof, ki je odgovoren za pastoralo družin, je v pozdravu papežu navedel veselje pa tudi težave, s katerimi se srečujejo številne filipinske družine, ki so utrujene od boja za vsakodnevne preživetje, ki trpijo zaradi tajfunov, raznih oblik družbenega nasilja in zasvojenosti. Zato ga je povabil, naj jim spregovori kot otrokom luči in upanja. Prepričani so namreč, da jih lahko samo Jezus prenovi. Nato je svetega očeta pozdravil tudi zakonski par, ki je spomnil na obisk papeža Janeza Pavla II. ob svetovnem dnevu mladih. Njegove besede jih vodijo skozi vsa ta leta, kot tudi spodbude papeža Frančiška, ki nas vabi, da se odpravimo na obrobja. Zagotovili so mu svojo željo, da bi družina postala evangelizatorka družbe.

Sveti oče je v nagovoru družinam izhajal iz življenja sv. Jožefa, kateremu se je angel prikazal v sanjah. „Če izgubimo sposobnost sanjanja, izgubimo sposobnost ljubezni. Svetujem vam, da se spraševanju vesti vsak dan vprašate, ali sanjate o prihodnosti vaših otrok; o ljubezni do sozakonca, o starših in družini. Ne izgubite prosim sposobnosti sanjanja!“.

Temeljni poudarek njegovega nagovora pa je bil povabilo k počivanju v Gospodu. „Vsak dan morate najti čas za molitev“, jih je povabil sveti oče. Če ne molimo, namreč nikoli nikoli ne bomo spoznali Božje volje za nas. „Počivati v molitvi pa je še posebej pomembno za družine“. V družini se namreč naučimo, kako moliti, kako biti del Cerkve, naučimo se ljubiti, odpuščati, biti velikodušni in odprti. Naučimo se iti onkraj svojih potreb, se srečati z drugimi in z njimi deliti svoje življenje. „Zelo rad imam sv. Jožefa, ker je močan in tih človek. Na moji pisalni mizi imam podobo spečega sv. Jožefa, ki medtem ko spi, skrbi za Cerkev. Ko imam kakšno težavo, jo napišem na papir in ga dam k njemu, da bi lahko o tem sanjal.“

Vendar pa sama molitev ni dovolj: kot Jožef se moramo prebuditi iz sna in oditi globoko v svet. Tako kot je bil dar družine zaupan svetemu Jožefu, sta dar družine in njeno mesto v Božjem načrtu zaupana nam, je poudaril papež. Da bi jo lahko zavarovali, pa se moramo po njegovih besedah zavedati nevarnosti, ki ji pretijo. Papež je spregovoril o novi ideološki kolonizaciji, ki želi uničiti družino. Ta prihaja od zunaj in ne od molitve in odnosa z Bogom. Zato jo imenujemo kolonizacija. „Ne izgubimo svobode poslanstva, ki nam ga je zaupal Bog – poslanstva družine“, je poudaril papež. Kot so bili ljudje sposobni reči NE v času kolonizacije, tako morajo biti družine danes sposobne reči NE kolonizaciji, ki bi jih lahko uničila. „Prosimo sv. Jožefa za modrost, da bi vedeli, kdaj reči NE in kdaj reči DA“, jih je povabil sveti oče. Družino po njegovih besedah danes ogrožajo tudi tisti, ki bi jo radi na novo definirali v luči relativizma, s pomanjkanjem odprtosti za življenje. „Svet potrebuje dobre in močne družine, ki bodo presegle te grožnje!“ je poudaril papež in dodal: „Filipini potrebujejo svete in ljubezni polne družine, ki bodo varovale lepoto in resnico družine v Božjem načrtu ter bodo podpora in zgled za druge družine. Vsaka grožnja družini je grožnja za samo družbo.“ Prihodnost človeštva pa po njegovem prepričanju prihaja po družini.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...