Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v budističnem templju (foto: google)
Papež v budističnem templju

Frančišek obiskal budistični tempelj, Šrilanka izpustila 612 zapornikov

Cerkev po svetu | 15.01.2015, 08:16 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj v Šrilanki poskrbel za kar nekaj presenečenj.

Ko se je papež Frančišek vrnil iz Marijinega svetišča v Madhuju na severu države, je na nunciaturi sprejel nekdanjega predsednika Mahindo Rajapakso, ki je 8. januarja izgubil na volitvah. Z njim se je v pogovoru zadržal približno 20 minut. "Glede na to, da je bil nekdanji predsednik tisti, ki je papeža povabil v Šrilanko, je normalno, da ga je Rajapaksa želel pozdraviti," je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Frančišek se je nato želel srečati s škofi, saj je srečanje z njimi prejšnji dan zaradi utrujenosti po dolgi vožnji in enourne zamude izpustil. Vendar pa so tokrat škofje z zamudo prihajali iz Madhuja, zato se je papež odločil, da obišče budistični tempelj v Kolombu, kjer živi menih Banagala Upatissa, ki ga je srečal na letališču in ki se je udeležil tudi torkovega medverskega srečanja. "Ta budistični menih je imel izpostavljeno svojo fotografijo s papežem Benediktom XVI. Gre torej za osebo, ki goji dialog z drugimi verami in je bil leta 2007 na neki avdienci v Vatikanu. Torej ne gre za novo osebo v prijateljskih odnosih s katoličani."

To ni prvič, da bi nek papež obiskal budistični tempelj. Janez Pavel II. je leta 1984 na Tajskem vstopil v nek tempelj v Bangkoku. Ob tokratnem Frančiškovem obisku so odprli tudi dragoceni relikviarij, ki stoji pred Budo in ga običajno odprejo le enkrat na leto. Po obisku v templju se je papež znova odpravil na nadškofijo, kamor so se medtem že vrnili škofje.

P. Lombardi je spregovoril tudi o miroljubnem ozračju po volitvah, ki je bilo v preteklosti skoraj vedno zaznamovano z nasiljem. "Ob dejstvu, da so te volitve, ki so povzročale zaskrbljenost, nato potekale mirno in se končale s spremembo, se odpira upanje, da bodo tudi v konkretnem življenju te družbe papeževa sporočila o spravi, skupnem delu za spravljeno družbo, postala resničnost."

Šrilanške oblasti pa so medtem sporočile, da so ob papeževem obisku izpustile 612 zapornikov, od tega 575 moških in 37 žensk. Pomilostitve so bili deležni starejši od 75 let in zaporniki, ki so zagrešili manjša kazniva dejanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...