Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Frančišek nove kardinale poiskal še bolj na obrobjih

Cerkev po svetu | 05.01.2015, 11:09 Marta Jerebič

Papeža Frančiška je pri izbiri novih kardinalov vodil kriterij univerzalnosti, je po objavi imen pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. 20 novih kardinalov, od tega jih je 15 mlajših od 80 let in imajo torej pravico voliti novega papeža v primeru konklava, prihaja iz 18-ih držav. Zgolj kardinali volilvci pa prihajajo iz 14-ih držav. Od tega 6 držav trenutno ni imelo nobenega kardinala. Zelenortski otoki, Otočje Tonga in Mjanmar pa ga ni imelo v vsej svoji zgodovini. Le en kardinal prihaja iz rimske kurije.

Zdi se, da je šel papež Frančišek tokrat nove kardinale iskat še bolj na obrobja kot lani. Škofija Santiago na Zelenortskem otočju je na primer ena najstarejših afriških škofij, škofija Morelia v Mehiki pa se nahaja na območju, ki jo pretresa nasilje.

Od 15-ih novih kardinalov volivcev iz rimske kurije prihaja le Dominique Mamberti, nekdanji tajnik za odnose z državami, sedaj pa prefekt vrhovnega sodišča Apostolske signature. Iz Evrope nadalje prihajajo še 4 novi kardinali, po trije so iz Azije in Latinske Amerike ter po dva iz Afrike in Oceanije.

Sveti oče je torej z imenovanji pokazal pozornost predvsem južni polobli sveta in Aziji. Tudi tokrat je zaobšel tradicionalno kardinalska mesta – na primer Los Angeles, Filadelfijo in Čikago ali novega nadškofa v Madridu, mesta, ki so imela doslej po nekem nenapisanem pravilu vedno kardinala. Pravzaprav je med 14-imi voditelji škofij kar 10 voditeljev škofij, ki doslej nikoli niso imele kardinala ali ga niso imele že nekaj desetletij.

Med novimi kardinali je najmlajši škof iz Tonga, 53-letni Soane Patita Paini Mafi, sicer predsednik škofovske konference Pacifiškega Oceana, ki bo postal tudi najmlajši član kardinalskega zbora, najstarejši pa je upokojeni nadškof iz Manizalesa v Kolumbiji, skoraj 96 letni Pimiento Rodríguez.

Novi kardinali bodo rdeči klobuk prejeli 14. februarja, s papežem bodo somaševali naslednji dan, medtem ko se bodo 12. in 13. februarja udeležili konzistorija vseh kardinalov, na katerem bodo razpravljali o smernicah in predlogih reforme rimske kurije. Z njihovo umestitvijo bo število kardinalov, ki lahko sodelujejo na volitvah novega papeža, naraslo na 123; četrtina teh bo iz rimske kurije, sicer pa bo kardinalski zbor postal še bolj mednaroden.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...