Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Blagoslovljene božične praznike!

| 24.12.2014, 14:48

Bliža se nocojšnji božični večer, ki bo letošnji prvi sveti večer. Bog prihaja med nas v podobi nebogljenega deteta, ki sta ga Marija in Jožef v sili razmer in strašni stiski pričakala v hlevu in položila v jasli. Naj nam bo njuna izkušnja vzor in izziv, da tudi v težavah in morebitni "štali" razmer, ki smo jim priče, pustimo, da se Dete rodi v nas in prinese mir in toplino nam in vsem našim bližnjim.

Radijci smo veseli, da so tudi letos lepo odmevale in bile dobro sprejete naše Adventne spodbude, ki jih je tudi letos pripravila kolegica Mateja Feltrin Novljan.

Današnja nagovarja: "Pustimo, da se nas Bog dotakne, da pride v vsako srce, ki se mu bo odprlo. Ne razmišljajmo, da mu nimamo česa dati, on ne pričakuje ničesar, le daje, če smo pripravljeni vzeti. Sprejmimo dar zastonjske ljubezni, ki jo bomo našli v jaslicah." In to je spoštovane poslušalke in poslušalci, tudi naše letošnje radijsko voščilo.

Vabimo, da letošnje božične praznike preživite v naši družbi. Advent bo v naslednjih urah izzvenel in ob 17.00 bomo s pesmijo zvonov, molitvijo in prvimi božičnimi pesmimi začeli praznovanje.

Jure Sešek tudi letos pripravlja adventni večer za otroke. Začel se bo ob 18.30.

Ob 20.00 vabljeni, da prisluhnete duhovnemu nagovoru za božični praznik, ki ga je pripravil celjski škof Stanislav Lipovšek, nato pa se bomo ob izbrani glasbi in besedi pripravljali na polnoč in pričakovali Jezusovo rojstvo.

Ker bo v prihodnjem letu minilo 70 let od konca druge svetovne vojne, bomo obujali spomine na tisti za naš narod tragični čas. Božič leta 1945 so namreč mnogi Slovenci preživeli v begunskih taboriščih v Avstriji in Italiji. Med njimi je bila tudi Marija Inzko. Njenemu prvemu begunskemu božiču v Peggetzu pri Lienzu je sledil še božič v taborišču v Špitalu ob Dravi.

V nocojšnjem svetem večeru bomo spremljali še zgodbo matere, ki je na sveti večer leta 1932 z otrokoma šla na pot iz Črne na Koroškem k možu oz. očetu v Celovec. To je bila pot polna trpkosti, a hkrati tudi topline in dobrote, napoveduje kolega Matjaž Merljak, ki bo nocoj vodil svetonočni program in dodaja, da se bomo okoli 22. ure povezali s Sveto deželo. Sestra Milena Zadravec se bo namreč udeležila polnočnice v Betlehemu in nam bo zaupala božični utrip v krajih Jezusovega rojstva. Opolnoči pa boste tudi na naših valovih lahko sodelovali pri polnočnici, ki jo bomo prenašali v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Natančnejši radijski spored med letošnjimi božičnimi prazniki si lahko ogledate tukaj!

Vsem skupaj in vsakemu posebej želimo radijci blagoslovljeno pripravo na sveti večer ter doživeto praznovanje svete in blažene noči.

Radijsko voščilo 2014
Radijsko voščilo 2014 © ARO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...