Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Sindikat kmetov: Subvencije se bodo znižale za 40 odstotkov

| 14.12.2014, 09:36

Potem ko je EU komisija na junija uradno vložen I. Predlog programa razvoja podeželja do leta 2020 Sloveniji poslala sedemintrideset (37) strani pripomb in so na Kmetijskem ministrstvu mrzlično hiteli z iskanjem rešitev, ki bi omogočile, da bi se Slovenija vendarle uvrstila v I. skupino držav, katerih program bi bil potrjen in bi posledično prihodnje leto tudi lahko stekla normalna subvencijska kampanja, je uradnikom na Miklavžev večer, nekaj minut pred polnočjo II. predlog tudi dejansko uspelo vložiti v proceduro. Temu, kaj prinaša in kakšni so prvi odzivi nanj smo namenili današnjo nedeljsko kmetijsko oddajo.

Minister Dejan Židan, v torek, ko je ta popravljen predlog predstavljal širši javnosti, ni skrival navdušenja in je prizadevnost uradnikov konkretno pohvalil.

Bolj kritični do dogajanja so bili minule dni kmetje in kmečke stanovske organizacije, ki jim informacije o spreminjanju dogovorjenih rešitev niso bile posredovane. Kot se je izrazil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, se je ministrstvo zadnje tedne zavilo v molk in spremembe pripravljalo v popolni tajnosti. Po njegovih besedah končna verzija predloga, ki je bila na Miklavžev večer poslana v Bruselj, ni ugodna za kmete, ki pridelujejo hrano in viške prodajajo na trgu: "Še najbolj bodo izgubljali tisti kmetje, ki so dosedaj največ prispevali k skupni ovojnici. To so govedorejci, kot vemo nižinski mlekarji izpadejo pri vezanih plačilih za mleko, na voljo jim bodo le plačila za žita in beljakovinsko komponento, kar je zelo malo."

Bo samooskrba bo do leta 2020 padla še za 15 odstotkov?

Anton Medved
Anton Medved © Osebni arhiv

Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije je prepričan, da tudi t.i. ukrepi KOPOP niso dovolj premišljeni in pri tem navaja zaplete glede kolobarja, v katerem je bilo sprva predvideno, da bi lahko koruzo sejali le dvakrat v petih letih. " V obdobju, ki prihaja, ne bo lahko za kmeta. ocenjujemo da se bodo subvencije znižale za 40 odstotkov," pravi Medved in pojasnjuje, da minister, potem ko je predlog bil vložen v proceduro, ne more zadev spreminjati. Samooskrba bo po njegovih besedah konkretno padla, saj so se na udaru znašle tržno usmerjene kmetije, ki največ prispevajo k njej.

Bodo nasankali mladi kmetje?

Rok Sedminek
Rok Sedminek © ARO

Kmet Rok Sedminek, nekdanji podpredsednik Komiteja mladih kmetov Evropske unije in sedanji predsednik odbora za skupno evropsko politiko pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pa predvsem opozarja na slabo pogajanje glede podpor za mlade prevzemnike kmetij: "Če govorimo o desetih prikrajšanih mladih kmetih lahko govorimo o tem, da se pač vsakih deset let naredi, da deset mladih kmetov nasanka v tej državi. Če pa govorimo o stotih ali tisočih, pa je to problem ministra, ki bi mislim moral nekaj odreagirati.

Prisluhnite posnetku nedeljske kmetijske oddaje!

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...