Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Kranjski furmani (foto: Vesna Sever Borovnik)
Kranjski furmani

Državno srečanje pevcev in godcev 2014, 1. del

Slovenija | 08.12.2014, 21:48

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla nastope prvih šestih skupin, ki so se predstavile na letošnjem državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, 22. novembra v Zrečah.

Prireditev je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, gostiteljstvo pa je prevzela Območna izpostava Slovenske Konjice. Letošnji program za že tradicionalno prireditev Pevci nam pojejo, godci pa godejo, je pripravila dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Na podlagi ogleda šestih regijskih srečanj pevskih in godčevskih skupin je za državno srečanje izbrala 11 nastopajočih. Pri izboru je upoštevala bienalni sistem izbiranja, v okviru katerega so eno leto v ospredje postavljeni neposredni in drugo leto posredni nosilci izročila. Letos so bili na vrsti neposredni – torej večinoma izvajalci, za katere bi lahko rekli, da jim je bila ljudska pesem položena že v zibelko. Ob prireditvi je že tradicionalno potekal tudi seminar za vodje pevskih in godčevskih skupin.

Državno srečanje sta otvorila gosta brata Marko in Miha Zagmajster z Bizeljskega, zmagovalca državne prireditev Pa ta viža ni preč, ki je marca letos potekala v Ljubljani. Na njej so se predstavili otroci, stari med 6 in 15 let, ki pojejo ljudske pesmi. Kot zmagovalca sta bila vabljena, da se predstavita tudi na državnem srečanju. Sicer pa so v oddaji nastopili še Kapelski pubje iz Kapel pri Brežicah, pevke iz Rogatca, godci KD Mandrač iz Kopra, Mešani pevski zbor KUD Štefan Kühar Bratonci, sestri Apšner iz KUD Stopinje iz Mozirja in Kranjski furmani s Primskovega pri Kranju.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.