Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Za življenje: Kako si utreti pot v samostojnost?

| 06.12.2014, 13:09 Blaž Lesnik

V "Miklavževem dopoldnevu" smo v prvi decembrski oddaji Za življenje, za danes in jutri govorili o odnosih, ki priklepajo nase in o tem kaj pomeni hoteti/delati dobro drugemu na njegovi poti v samostojnost. Z nami je bil klinični psiholog in frančiškan p. dr. Christian Gostečnik.

"Žogica je vedno na starševski strani. Seveda otrokom to ustreza. Morda nekaj časa, morda dlje, kot je potrebno... A na potezi so starši", pravi o "izpuščanju" otrok in starševski pomoči pri utiranju poti v samostojnost p. Christian.

Na starševski strani sta pogosto globoka bolečina in strah, da bodo otroci pozabili nanje, da jih bodo zavrgli, če bodo odšli od njih. V resnici pa gre za osnovno nerazumevanje, kdo je otrok in kdo mama / oče. Gre za to, ali sta oče in mama toliko samostojna in v sebi tudi urejena, da bosta otrokom pomagala, da odidejo od doma, da jim po svojih močeh tudi pomagata na njihovi poti in jih "spuščata" v svet. Gre za prerez čustvene popkovine, ki se dogaja vse življenje, od otrokovega rojstva naprej (odhod v vrtec, šolo, službo...)

Če otroci ostajajo doma in jih starši delajo odvisne od njihove pomoči ali jim utirajo pot tako, kot ustreza staršem, se v takem domu razvijejo nezdravi, napeti in zapleteni odnosi. Otroci se počutijo ujeti v kletko starševskih pričakovanj in manipulacije, češ, vse smo ti dali, zato bodi hvaležen. Bolečine v takih odnosih pridejo še izraziteje na plan v prazničnih dneh.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.